22

Rapport: Driekwart jonge vluchtelingen misbruikt en mishandeld

Ruim driekwart van kinderen en jongeren die via Libië naar Europa vluchten wordt misbruikt, mishandeld en uitgebuit. Dat staat in een rapport van Unicef en de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN. Het rapport is gebaseerd op gesprekken met 22.000 migranten en vluchtelingen: de helft daarvan kinderen en jongeren.

Volgens het rapport vallen de kinderen en jongeren ten prooi aan allerlei vormen van mensenrechtenschendingen. Om de bootreis naar Europa te betalen moeten ze dwangarbeid verrichten. Daarbij worden zij seksueel mishandeld, opgesloten en geslagen.

De grootste slachtoffers van dergelijke wantoestanden zijn kinderen en jongeren onder de 25 jaar. Hoe lager het opleidingsniveau, hoe groter de kans dat ze met geweld en misbruik te maken krijgen. Vanwege de wetteloosheid en criminaliteit in Libië, is met name die route levensgevaarlijk. Vooral de vluchtelingen uit Midden-Afrika worden slachtoffer, volgens de onderzoekers komt dat waarschijnlijk door racisme.

Unicef Nederland roept de Nederlandse overheid op meer werk te maken van een veilige en legale overtocht voor vluchtelingen: ‘Zo voorkom je dat kinderen en jongeren gebruik moeten maken van mensensmokkelaars en mensenhandelaars.’ Daarnaast vindt de hulporganisatie dat er meer deskundige hulp beschikbaar moet zijn om de traumatische ervaringen te kunnen verwerken. Ook daar ligt een grote rol weggelegd voor Nederland, aldus Unicef.

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (22)