Laatste update 14:58
37

Jonge zwarte mannen in VS negen keer vaker gedood door politie

De Britse krant The Guardian is een onderzoeksplatform gestart waar het alle incidenten in de VS registreert waar iemand door politiegeweld om het leven is gekomen. Door alle cijfers op een rij te zetten, kan onderzocht worden hoe groot het probleem van racisme bij de politie is. De conclusies naar aanleiding van de cijfers over 2016 zijn in ieder geval niet mals: Afro-Amerikaanse mannen in de leeftijdscategorie 15-34 jaar, hebben namelijk maar liefst negen keer meer kans om gedood te worden door wetshandhavers dan anderen.

The Guardian schrijft:

Jonge zwarte mannen zijn wederom fors meer gedood dan andere Amerikanen in 2016, waardoor de bezorgdheid over de verwachte stopzetting van de hervorming van het strafrechtstelsel door Donald Trumps nieuwe regering, toeneemt.

Zwarte mannen in de leeftijd van 15-34 maakten negen keer meer kans dan andere Amerikanen om door wetshandhavers gedood te worden, dat blijkt uit de gegevens verzameld voor The Counted, een initiatief van The Guardian om iedere dood door politiegeweld vast te leggen. Zij [jonge Afro-Amerikaanse mannen, red] werden ook vier keer sneller gedood dan witte jonge mannen.

Het totale aantal doden in 2016 staat vooralsnog op 1.091. Dat getal kan nog stijgen. Ook de FBI houdt getallen bij van door politiegeweld omgekomen slachtoffers, maar dat aantal is aanzienlijk lager dan door The Counted vastgelegd is. Dat komt doordat politiekorpsen in de VS niet verplicht zijn de details van fatale incidenten door te geven aan de FBI. De afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op dit systeem. Doordat de cijfers werden achtergehouden, werd het lastig om de grootte van het probleem aan te kaarten. De angst is nu, dat met de benoeming van Jeff Sessions tot procureur-generaal door Donald Trump, het probleem straks weer onder het tapijt zal worden geveegd. Sessions, een rechts-Republikeinse senator (Alabama) heeft zich in het verleden onder meer vijandig jegens de Black Lives Matter-beweging getoond.

The Guardian: Young black men again faced highest rate of US police killings in 2016
Alles over The Counted vind je hier

cc-foto: niXerKG

Geef een reactie

Laatste reacties (37)