Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jongen (15) krijgt boete voor foto Johan Cruiff

  •  
19-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
300 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De vijftienjarige jongen kreeg een boete van vierduizend euro voor het plaatsen van een foto van Cruijff op zijn website
De 15-jarige Bram Vermeulen is beboet voor het -illegaal- plaatsen van een foto van Johan Cruijff op zijn website. De jongen maakte de website www.soccer4you.nl waarop hij de laatste voetbalnieuwtjes bijhield. Een foto van Cruijff, die hij via Google had gevonden, kwam hem op een rekening van 4000 euro te staan. De fotograaf van de foto sleepte hem voor de rechter wegens schending van het auteursrecht.
De 15-jarige Bram wist niet dat het illegaal was om de foto over te nemen. De civiele rechter behandelde de jongen echter als volwassene, waarna hij veroordeeld werd tot het betalen van de schadevergoeding.
In de Ombudsman stelt  hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning dat de rechter meer rekening had moeten houden met de leeftijd van de jongen. In het civiele recht is het aan de rechter zelf om te beoordelen of iemand als volwassene wordt berecht of niet.
Volgens Bruning is de uitspraak in strijd met het kinderrechtenverdrag.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.