22

Jongens en meisjes steeds jonger in puberteit

Bij meisjes is de leeftijd waarop de puberteit begint met vijf jaar teruggelopen sinds 1920 ... Over de oorzaak nog veel discussie

Meisjes van acht of negen jaar die al borsten en schaamhaar ontwikkelen, het begon de Amerikaanse kinderarts Marcia Herman-Giddens in de jaren ’80 al op te vallen. Sinds de jaren ’20 is de gemiddelde leeftijd waarop meisjes de puberteit ingaan met vijf jaar teruggelopen, schrijft de Britse krant The Guardian. Ook jongens zijn de afgelopen decennia steeds vroeger geslachtsrijp, blijkt uit onderzoek.

De observaties van Herman-Giddens veroorzaakten destijds grote controverse in de medische wereld, schrijft The Guardian. Voor artsen was het moeilijk te accepteren dat meisje van onder de tien jaar zich al seksueel begonnen te ontwikkelen. Het uitgangspunt toen was dat de puberteit in het Westen na het elfde jaar van start ging.

Tegenwoordig is het algemeen geaccepteerd dat de puberteit door de jaren heen steeds vroeger aanvangt. Dat dit zo is bij meisjes is al gebleken uit vele onderzoeken. Nu is er een onderzoek van Herman-Giddens, gepubliceerd door de Amerikaanse Academy of Pediatrics, waaruit blijkt dat ook jongens steeds jonger gaan puberen.

Wat de oorzaak is van deze trend en wat de medische gevolgen zijn wordt nog volop bediscussieerd. In eerste instantie werd deze geweten aan de toegenomen welvaart in de westerse wereld. Maar dan is nog niet duidelijk waarom de daling niet op een gegeven moment is gestopt. Deze gaat nog altijd gestaag verder, met vier a vijf maanden per decennium.

In obesitas wordt een mogelijke oorzaak gezien. Overgewicht veroorzaakt een toename van het hormoon oestrogeen in het bloed, waardoor onder andere de borsten gaan groeien. Deens onderzoek heeft echter aangetoond dat de vroegere puberteit ook optreedt in kinderen met een normaal gewicht.

De oorzaak wordt ook gezocht in het veranderde dieet van kinderen, dat steeds meer suikers en vetten bevat en samengaat met steeds minder lichaamsbeweging.

Tot slot is al aangetoond dat industriële en farmaceutische milieuvervuiling bij de dieren de seksuele ontwikkeling aantast. Dit zou volgens sommige medici door kunnen werken in kinderen.

Of het gevaarlijk is voor kinderen om zo vroeg in de puberteit is ook nog volop onderwerp van discussie. Ouders vrezen dat hun kinderen hierdoor beroofd worden van hun kindertijd.

The Guardian: Onset of puberty in girls has fallen by five years since 1920

Foto-cc: The Lesley Show

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)