Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jongens moeten verplicht sekslessen op school krijgen

  •  
03-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
539 keer bekeken
  •  
sexed
Jongens zouden verplicht sekslessen op de middelbare school moeten krijgen. Dat stellen een aantal deskundigen in een artikel van de Volkskrant. Het zou belangrijk zijn om seksuele diversiteit en respect voor meisjes op een jonge leeftijd aan te leren. Zeker na de gebeurtenissen in Keulen.
Minister Jet Bussemaker (OCW) – die erop hamerde dat asielzoekers seksuele voorlichting moeten krijgen – wil geen sekslessen verplichten aan jongens op de middelbare school. Volgens de minister zijn scholen dat al verplicht sinds 2012 en moeten ze daar zelf invulling aan geven.
Deskundigen stellen dat een verplichting vanuit de overheid een garantie geeft dat de lessen worden gegeven, wat nu op veel scholen niet het geval is. Arts Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht zegt daarover:
"Scholen gaan er heel verschillend mee om. Wij helpen scholen in onze regio dergelijke lessen in hun onderwijsprogramma op te nemen. Meer verplichting door het Rijk zou goed zijn, anders belandt dit belangrijke onderwerp snel in de taboesfeer."
Ook gemeenten hebben geen eenduidig beleid voor seksuele voorlichting. Rotterdam laat de scholen vrij en geeft geen speciale subsidie. Den Haag zit er meer bovenop. De meeste gemeenten geven de voorlichting alleen aan meisjes die zouden moeten ‘leren hun grenzen aan te geven’. In plaats van ook aan jongens te leren die grenzen te respecteren en niet te overschrijden. Alleen in Amsterdam wordt er vanuit de stad voorlichting voor iedereen gesubsidieerd.
Kenniscentrum Rutgers, Movisie en Soa Aids Nederland doen onderzoek naar seksuele voorlichting op scholen, in opdracht van het ministerie van OC&W. Zij voeren gesprekken met jongens van jongens van 12 tot 18 jaar. De resultaten zijn nog niet gepubliceerd maar wel al bekend. Onderzoeker Marianne Cense van Rutgers stelt dat de gesprekken over mannelijkheid en groepsdruk voor jongens belangrijk en van toegevoegde waarde zijn, mits ze door een man worden gegeven die de juiste toon weet te treffen.
"Sommigen deden eerst wat stoere of seksistische uitspraken, maar uiteindelijk spraken veel jongens genuanceerd over mannelijkheid. Het is belangrijk om te constateren dat er beslist behoefte aan is onder jongens. De lessen maken vooral in de puberteit veel indruk en beklijven. Dat kan een positieve bijdrage leveren aan hun ontwikkeling."
Ook de Inspectie van het Onderwijs doet onderzoek naar de invulling die scholen geven aan les over respectvolle omgang, seksualiteit en seksuele diversiteit. Het rapport zou voor de zomer gepubliceerd worden.
Naar aanleiding van dit artikel heeft Han van der Horst een opinie geschreven over ‘de demonisering van alle jongens’ die hier te lezen is.
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.