Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jonger dan zestien? Dan mogen bedrijven niet met je sociale netwerk aan de haal

  •  
25-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3495302347_96c7ee5a3e_z
Kinderen jonger dan zestien jaar mogen vanaf 2018 niet meer op social media als ze daar niet officieel toestemming van hun ouders hebben. Dat heeft het Europees Parlement vastgelegd in een wet die vanaf 2018 van kracht gaat. Europa wil op die manier tieners beter kunnen beschermen tegen de risico’s die ze op social media lopen.
Op dit moment is de gangbare minimum leeftijd op social media dertien jaar. Maar het is vrij eenvoudig ook onder die leeftijd een account aan te maken. Vanaf 2018 moet dat dus anders. Europa wil dat internetbedrijven gaan kijken hoe ze betere leeftijdscontroles kunnen ontwikkelen. Maar wat ze daarvoor gaan doen is nog niet duidelijk. Controle met elektronische identiteitskaart zou een ‘sluitende optie’ zijn, schrijft de Standaard , maar de kans dat dat ingevoerd gaat worden is niet reëel.
Wereldvreemd De Vlaamse kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen noemt de nieuwe regel ‘wereldvreemd’. Hij pleit maandag in België voor een leeftijdsgrens van dertien. Onder andere omdat veel jongeren al ver onder de zestien op Facebook zitten. De Belgische politica Karin Brouwers van de Christen democratische partij zegt op hln.b e:
"Ik weet niet of de mensen die de Europese beslissing hebben genomen zelf kinderen hebben, maar 16 is toch echt vrij laat. Als je ziet hoe kleuters al omgaan met een tablet, weet je dat de technologie niet meer weg te denken is. We moeten nadenken hoe we er op een goede manier mee kunnen omgaan, onder meer door mediawijsheid te integreren in het onderwijs en in de lerarenopleiding."
Wat de baas van Facebook Mark Zuckerberg betreft, kan de leeftijd om een account aan te maken niet laag genoeg zijn. Hij is er al jaren voor de leeftijd te verlagen vanwege het ‘educatieve karakter’ van zijn site. Daarover zei hij ooit:
"Kinderen kunnen niet vroeg genoeg beginnen om te leren hoe de sociale media van tegenwoordig werkt. Mijn filosofie is dat je met educatie moet beginnen op een hele, hele jonge leeftijd."
Gezien de vele gegevens die Facebook van ons opslaat en de kritiek de manier waarop het bedrijf met de privacy van haar gebruikers omspringt, kun je natuurlijk ook een andere motivatie voor zijn ideeën zoeken: hoe eerder ze beginnen, hoe langer en meer Facebook ze kan volgen.
Update 18.30 uur:  De berichten over een mogelijk verbod op sociale media voor kinderen jonger dan 16, zijn berust op een misverstand. Dat meldt D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld op Twitter. Volgens In ’t Veld gaat het niet zozeer om een leeftijdsgrens voor het gebruik van sociale netwerken, maar om een leeftijdsgrens voor het verwerken van persoonsgegevens door bedrijven. Dat houdt in dat zonder expliciete toestemming van de ouders, bedrijven niet met de gegevens van kinderen aan de haal mogen gaan. De wet heeft overigens geen gevolgen voor Nederland: hier is de leeftijdsgrens al bepaald op 16 jaar.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.