13

Jongeren beginnen later met seks dan vijf jaar geleden

Uit onderzoek blijkt dat jongeren gemiddeld 1 tot 1,5 jaar later met seks beginnen dan 5 jaar geleden het geval was. De leeftijdsgrens is niet alleen opgeschoven voor de eerste keer dat jongeren seks hebben met anderen, ook met masturbatie beginnen ze gemiddeld later.

Voor het terugkerende onderzoek Seks onder je 25e hebben meer dan 20.000 jongeren tussen de 12 en de 25 jaar vragen beantwoord over allerlei thema’s die met seksualiteit samenhangen.

“We hebben voor allerlei verschillende vormen van seks berekend op welke leeftijd jongeren hier ervaring mee hebben”, aldus Hanneke de Graaf, onderzoeker van de Rutgers stichting. “Dit blijkt nu voor alle vormen van seks 1 à 1,5 jaar later te zijn dan in 2012.”

Steeds minder jongeren hebben hun eerste seksuele ervaring tussen de 12 en de 14 jaar en waar vijf jaar geleden jongeren gemiddeld rond hun 17e ontmaagd werden, is dit gemiddelde nu verschoven naar 18,6 jaar.

Over de verklaring wil De Graaf niet te veel speculeren, aangezien daar geen onderzoek naar gedaan is. Ze wil er echtr wel het volgende over kwijt:

Je ziet dat jongeren minder opzoeken over seks dan vroeger, en het er met anderen minder over hebben. Maar het zou ook kunnen zijn dat alle beschikbare media, social of anders, jongeren min of meer afleiden van de interesse in seksualiteit. Dat door alle uren op WhatsApp en Instagram, minder tijd overblijft om in een fysieke flirt te steken.

De onderzoekers vinden het een positieve ontwikkeling dat jongeren pas later beginnen met het hebben van seks, aangezien jongeren volgens De Graag minder weerbaar zijn en zichzelf minder goed beschermen.

Andere positieve ontwikkelingen zijn dat 94 procent van de seksueel ervaren jongens, en 90 procent van de meisjes die seks hebben gehad, deze contacten fijn vonden. Ook is het aantal jongeren dat uitingen van homoseksualiteit afkeurt gedaald. 27 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes keurt het af als twee jongens met elkaar zoenen op straat. In 2012 keurde de helft van de jongens en een kwart van de meisjes dit nog af.

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (13)