31

Jongeren makkelijk met drank langs kassa

Zelfs als caissière leeftijd checkt, rekent ze vaak nog verkeerd

Uit een onderzoek ‘Verzuip jij je Toekomst?’ blijkt dat veel jongeren onder de 16 jaar, in de regio Zuid-Holland zuid, nog gemakkelijk aan alcohol kunnen komen. Ook wanneer de identificatieplicht wordt nageleefd krijgen veel jongeren de alcoholische dranken gewoon mee. Oorzaak: caissières kunnen niet goed terugrekenen, zo constateert ook de Universiteit van Twente in een eigen meting.


Onderzoekers van ‘Verzuip jij te toekomst?’ lieten 15-jarige jongeren mysteryshoppingbezoeken afleggen. Slechts tweeëntwintig procent van de aankooppogingen verliep correct.

De Universiteit van Twente doet regelmatig onderzoek naar de naleving van de regels, door vijftienjarigen naar de winkel te sturen. Uit dat onderzoek blijkt dat vijftig procent van de caissières inmiddels om legitimatie vragen. De helft van hen gaat bij het uitrekenen van de leeftijd de fout in, waardoor jongeren onder de zestien alsnog alcoholische dranken kunnen kopen.

Om de caissières in de toekomst te helpen worden alle kassa’s voortaan voorzien van ‘een hulpje’. Een briefje waarop staat vanaf welke datum iemand zestien is.

In Nijmegen hebben vier supermarkten een andere manier gevonden om met dit probleem om te gaan. Ze zijn met een proef begonnen: de zogenoemde ID-swiper checkt de leeftijd van alle klanten die alcohol willen kopen. Blijkt de klant jonger dan 16 jaar, dan blokkeert de kassa de aankoop automatisch.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (31)