10

Jongeren vaker licht bestraft voor zwaardere delicten

Door hen naar bureau Halt  te sturen ipv een taakstraf op te leggen, voorkomen rechters dat jongeren een strafblad krijgen

Rechters sturen jongeren die een zwaar delict hebben gepleegd vaker naar bureau Halt, in plaats van een taakstraf op te leggen. Dat meldt het NRC vandaag. In 2013 werden 16.820 jongeren naar Halt verwezen, het merendeel voor delicten als winkeldiefstal en vernieling. Een groeiend percentage heeft echter zwaardere delicten gepleegd, zoals bijvoorbeeld mishandeling. In 2012 werden 9 procent van de zaken rond zwaardere misdrijven naar Halt doorverwezen, vorig jaar was dat bij 13 procent het geval.

Die zwaardere delicten zijn eigenlijk ‘niet Halt-waardige misdrijven’, maar met toestemming van een officier van justitie is het sinds enkele jaren toch mogelijk in zulke gevallen een Halt-straf op te leggen, waarmee een strafblad kan worden voorkomen. Dat is alleen mogelijk voor jongerenen bedoeld om hen zo snel mogelijk weer op het rechte pad te brengen.

Een Halt-straf betekent dat jongeren worden geconfronteerd met hun gedrag en de gevolgen daarvan. Vaak moeten ze onder meer excuses aan hun slachtoffers aanbieden en schade vergoeden. De meeste jongeren, 27 procent, belanden bij bureau Halt voor vermogensdelicten, 18 procent voor schoolverzuim. De verhouding tussen jongens en meisjes ligt op 74 en 26 procent. Bij de ‘lichtere’ delicten als vermogensdelicten en schoolverzuim ligt deze verhouding heel anders. Bij vermogensdelicten is het aandeel van meisjes 43 procent, bij schoolverzuim 41 procent.

cc-foto: Ben Barnes

Geef een reactie

Laatste reacties (10)