54

Jongeren weten niet waar melk vandaan komt

11 procent denkt dat eieren worden gemaakt van tarwe of maïs ... 92 procent weet niet waar sladressing uit bestaat

De dieren zouden hun rug naar ons toekeren als ze zouden weten hoe de nieuwe generatie over hen denkt. Kinderen geboren in de jaren negentig hebben geen flauw idee waar hun voedsel vandaan komt. Van de jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar weet 60 procent niet dat melk van een koe komt, 36 procent weet het plaatje van ham en een varken niet te matchen. Zo blijkt uit Brits onderzoek.

De basiskennis over voedsel bij jongeren is schrikbarend slecht, zo concludeert de Britse milieuorganisatie Leaf. Aan het onderzoek deden 2000 mensen mee. Slechts 41 procent van de deelnemers wist dat boter van een melkkoe komt, 8 procent dacht dat het van een vleeskoe afkomstig was. Ook de vraag over de herkomst van eieren vonden de deelnemers een lastige. 11 procent dacht dat eieren van tarwe of maïs worden gemaakt. Op de vraag waar sladressing uit bestaat wist maar 8 procent te antwoorden dat het om koolzaadolie ging. 

Voorafgaand aan het onderzoek werd de deelnemers gevraagd naar in hoeverre zij denken verstand te hebben van de herkomst van hun voedsel. Eén op de vier gaf toen aan daar voldoende kennis over te hebben. De resultaten waren echter schokkend. Directeur van Leaf reageert in The Guardian: 

“We horen vaak berichten dat onze voedselkennis afneemt. Dit nieuwe onderzoek stelt aan de kaak hoe ernstig de situatie is. Anders dan wij denken raken volwassenen steeds verder verwijderd van de oorsprong van hun voedsel.

Ook bleek uit het onderzoek dat drie op de tien volwassenen die in de jaren negentig zijn geboren al meer dan tien jaar geen boerderij bezocht hebben. Dat terwijl boeren in Groot-Brittannië steeds meer de aandacht van de consument proberen te trekken voor hun hun dagelijkse voedselprocessen.

The Guardian: Lack of food knowledge ‘shocking’, says survey

cc-foto: Bas Boerman

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)