33

Jongerenprotest in Amsterdam voor afschaffing jeugdloon

Ruim duizend demonstranten eisen einde aan onderscheid in salaris

Terwijl op het Amsterdamse museumplein zaterdag wordt gedemonstreerd tegen TTIP, waren elders in de stad zo’n duizend jongeren aan het demonstreren tegen het jeugdloon.

Volgens Paul Haars, woordvoerder van organisator Young & United, zijn er ruim duizend jongeren aanwezig op het Beursplein in Amsterdam. ‘Ze komen vanuit  het hele land naar de hoofdstad afgereisd,’ zegt hij. ‘De sfeer is heel energiek’. 

Nederland is een van de weinige landen in Europa waar een apart jeugdloon geldt. Hierdoor verdienen achttienjarigen in Nederlands vaak maar de helft van het reguliere minimumloon. Eerder diende D66-Kamerlid Steven van Weyenberg een motie in om dit loon te verhogen. Dit werd gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer. Young & United wil echter dat er een einde komt aan het onderscheid en eist ‘volwassen loon voor volwassen werk.’  

Ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher vindt het jeugdloon niet meer van deze tijd. Hij is naar eigen zeggen aan het uitzoeken wat de beste oplossing is. De Tweede Kamer heeft er bij Asscher op aangedrongen te voorkomen dat een verhoging van het jeugdloon tot meer werkloosheid of meer schoolverlaters leidt. 

Eerder al had ook het CPB gewaarschuwd voor oplopen van de jeugdwerkloosheid. Het lagere jeugdloon heeft als achterliggende gedachte dat jongeren sneller de kans krijgen ervaring op te doen op de werkvloer. Young & United rekent er echter op dat er tienduizend banen bij zullen komen, omdat door het hogere loon ook de koopkracht toeneemt. 

De actie voor het hogere jeugdloon is zaterdag zo afgestemd dat deze niet parallel loopt aan die andere demonstratie in de hoofdstad. ‘Deze jongeren willen ook graag protesteren tegen TTIP. Zo wilden we voorkomen dat ze moesten kiezen,’ aldus Haars.

Bron: Het Parool

Beeld: Ron Meyer

Geef een reactie

Laatste reacties (33)