10

Jongetje (4) eist recht op aanrecht

VIDEO: 13-jarig meisje in de VS start petitie voor sekseneutraal speelgoed ... Zweeds speelgoedketen laat in folder jongens met föhns spelen en meisjes met geweren

Speelgoedkeukens hebben doorgaans een roze of een lila kleur. Vanwege het eeuwenoude idee dat het enige recht van de vrouw het aanrecht is en koken iets is dat alleen de vrouw aangaat. Maar wat nu als een vierjarig jongetje voor kerst niets liever wil dan een Easy-Bake Oven in een jongens kleur? Dan heeft hij pech.


De vierjarige Gavyn Boscio uit Garfield New Jersey heeft een voorliefde voor koken. Toen zijn ouders daarom voor kerst opzoek gingen naar een speelgoedoventje, kwamen ze tot de conclusie dat deze alleen in meisjeskleuren te krijgen is. Tot woede van zijn dertienjarige zus, McKenna.

De kleuren van de minikeukentjes zijn volgens haar ‘schadelijk voor de samenleving’ omdat het ouderwetse idee, dat mannen koken en vrouwen niet, hierdoor in stand wordt gehouden.

Toen McKenna de vragenlijst van Hasbro’s Easy Bake Oven op de website had doornam, werd ze pas echt furieus. Het bedrijf positioneert zich als een ‘trendy speelvoedsel merk dat jonge meisjes inspireert om te bakken, delen en hun creativiteit te tonen’. Tijd om in actie te komen, besloot McKenna, waarop ze het bovenstaande filmpje maakte en een petitie startte om een einde te maken aan de ongelijkheid. Inmiddels is haar petitie bijna 28.000 keer getekend.

In Zweden gaan ze wel met de tijd mee: Top Toy, één van de grootste speelgoedleveranciers, heeft een speciale sekseneutrale kerstcatalogus uitgebracht. Hierin staan jongens achter het strijkijzer of spelen ze met een haarföhn. Meisje mikken op hun beurt met een shotgun, spelen met auto’s of bouwen legohuizen.

Zweden is een voorloper in het streven naar gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Eerder schafte een peuterschool de woorden ‘hij’ en ‘zij’ ook al af.

Top Toy verandert haar beleid na aanhoudende kritiek van de Zweedse reclamewaakhond. Deze ontving in 2009 een klacht van een basisschoolklas, die bezig was met een project over seksen. De catalogus van Top Toy zou discriminerend zijn, omdat jongens alleen met actieve spelletjes werden geportretteerd en meisjes alleen in passieve omgevingen.

Time: One Girl’s Quest to Make the Easy-Bake Oven More Boy-Friendly

De Volkskrant: Sekseneutraal speelgoed met de Kerst in Zweden

Geef een reactie

Laatste reacties (10)