46

Jongste parlementslid zet oude politici te kijk

20-jarige Mhairi Black schittert met aangrijpende kritiek op Britse Conservatieven en Labour

Ze is met haar 20 jaar het jongste lid van het Britse parlement sinds mensenheugenis, Mhairi Black van de Schotse SNP. Acht weken geleden kwam ze binnen, dinsdag hield ze haar maiden speech in het parlement. En ze greep die aan om feilloos neer te zetten wat er mis is met het beleid van de Conservatieven. En welke fouten Labour maakt. De speech krijgt alom lof, ook van de zeer rechtse Daily Mail, en haalde zelfs de Amerikaanse media. Alleen op Facebook al is de speech een half miljoen keer bekeken.


Mhairi Black begint na een korte huishoudelijke inleiding in haar zangerig Schots te vertellen over het district waar ze vandaan komt. Hoe hard de crisis daar toeslaat. Ze vertelt het verhaal van een werkloze die ze kent, die naar een ‘banencentrum’ moest om werk te zoeken. Om het vervoer er naartoe te kunnen bekostigen moest hij een paar dagen niet eten. Op weg er heen viel hij flauw van de honger en kwam een kwartier te laat. Als straf werd hij dertien weken op zijn uitkering gekort.

Ze haalt uit naar een conservatief politicus die voedselbanken een belangrijke voorziening van de verzorgingsstaat noemde. “Het is geen voorziening, het is het bewijs van het falen van de verzorgingsstaat.” Ze reageert op de minister die huursubsidie wil beknotten omdat de staat niet voor woonlasten moet opdraaien. Fijntjes wijst ze er op dat ze als parlementslid een door de staat betaald huis in Londen krijgt. “De principes gelden natuurlijk niet voor politici.” En ze krijgt de lachers op haar hand als ze scherp opmerkt dat ze de enige 20-jarige in het hele koninkrijk is waarvoor de minister de huisvesting heeft verzorgd.

Dan richt ze zich tot Labour, de partij die een enorme nederlaag heeft geleden in Schotland door de opkomst van de SNP. Ze wil daar geen leedvermaak over tonen. Ze heeft vrienden die hun Labour-zetel zijn kwijtgeraakt. Ze vertelt dat ze uit een rood nest komt en dat zij niet Labour heeft verlaten maar de partij haar door mee te gaan in een neo-liberale politiek, een gevoel dat door velen herkend wordt. Ze biedt aan samen met Labour op te trekken tegen de Conservatieven en besluit met woorden van de legendarische Labour-politicus Tony Benn: je hebt in de politiek weerhanen, die met elke wind meedraaien en je hebt wegwijzers die, hoe hard het ook stormt, de richting blijven aangeven. “Uiteindelijk worden alleen de wegwijzers herinnerd.”

Saillant is dat de BBC de speech niet toonde maar alleen de opmerking van de parlementsvoorzitter dat de Britse Kamerleden niet mochten klappen. Ook dat bevestigt het beeld dat het establishment zit vastgeroest in zijn eigen denkwereld en kritiek daarop niet tolereert. Zie hieronder.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)