25

Joods Overleg betreurt verbanning Broederliefde

Het Nationaal Comité 4en5mei heeft uiteindelijk besloten de groep Broederliefde en de rapper Emms toch niet te benoemen tot Ambassadeur van de Vrijheid voor de komende bevrijdingsdag. Volgens het Centraal Joodse Overleg (CJO) is dit een jammerlijk gemiste kans. Deze benoeming stond al langer op losse schroeven nadat een filmpje opdook waarop de rapper antisemitische leuzen scandeerde. Toen de beelden aan het licht kwamen bood Emms direct zijn oprechte excuses aan en heeft hij een bezoek gebracht aan Auschwitz.

In eerste instantie leek het alsof het Comité de excuses van Emms had aanvaard, maar nu wordt er toch teruggekrabbeld en is besloten om de rapper en de groep Broederliefde uiteindelijk niet te benoemen tot Ambassadeurs van de Vrijheid. Het CJO ziet dit als een tweede blunder, dit was volgens hen nu juist een uitgelezen kans om iets negatiefs om te buigen tot iets positiefs:

Als Emms voorafgaand aan het optreden zijn fans had toegesproken en openlijk had beleden hoezeer hij in de fout was gegaan en hoe belangrijk het is om je niet te laten meeslepen door slechte invloeden en hoezeer Auschwitz indruk op hem had gemaakt dan was een enorme doelgroep bereikt die bijna op geen enkele andere manier te bereiken is. Dan was er een wérkelijk zinnige boodschap verkondigd en was er écht kleur gegeven aan Bevrijdingsdag. Een jammerlijk gemiste kans!

Het CJO roept het Comité op om beter zijn werk te doen, en om in het nationale belang niet fout op fout te stapelen. Ook roepen ze klagers op om vaker tot tien te tellen voor ze hun emoties uiten. ‘Ook waarachtige en gerechtvaardigde emoties mogen ons niet verhinderen om ons verstand te gebruiken.’ Volgens het CJO hebben de klagers en het Commité er samen voor gezorgd dat er een kans verspeeld is om ‘eindelijk eens iets goeds te doen met de Bevrijdingsdag viering’.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)