59

Joods restaurant in Chemnitz aangevallen bij extreemrechtse demonstratie

Een joods restaurant in Chemnitz, een stad in het oosten van Duitsland die al een tijd het toneel is van extreemrechtse uitbarstingen, is vorige week aangevallen door een groep gemaskerde mannen. Dat verklaart de eigenaar, die zich in 2000 vanuit de Verenigde Staten in de stad gevestigd heeft. De man heeft aangifte gedaan. De Standaard schrijft:

Volgens Die Welt am Sonntag stormden een tiental gemaskerde mannen op 27 augustus het joodse restaurant ‘Schalom’ in Chemnitz binnen. Daarbij zouden ze ‘Vertrek uit Duitsland joods varken’ geroepen hebben. De aanvallers zouden ook stenen en flessen naar het restaurant gegooid hebben. Daarbij zou de eigenaar, Uwe Dziuballa, gewond geraakt zijn en een raam gesneuveld zijn.

Restaurant Schalom is volgens eigenaar Uwe Dziuballa al vaker doelwit geweest van antisemitisch geweld. De Duitse commissaris voor antisemitisme, Felix Klein, reageert bezorgd. “Het brengt de slechtste herinneringen uit de jaren ‘30 weer naar boven.” De politie onderzoekt de melding van de aanval op het restaurant.

Chemnitz is een speerpunt voor extreem-rechts nadat vorige maand een 35-jarige man werd doodgestoken. Een Irakees en een Syriër die naar Duitsland zijn gekomen als vluchteling worden verdacht van het misdrijf. Daarop werden willekeurige mensen met een niet-Westers uiterlijk aangevallen door extreem-rechtse militanten.

In de media werd de afgelopen dagen gesproken van klopjachten op niet-witte mensen. Het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst stelde deze week dat die term, die in een commentaar ook door Merkel werd gebruikt, niet juist was. Het wekte bevreemding dat hij met zijn bewering naar Bildt stapte, in plaats van naar de politiek. Vervolgens barstte een semantische discussie los. Klopjachten draaien om georganiseerde gewelddaden. Weekblad Der Spiegel concludeerde na onderzoek dat er wel sprake was van gewelduitbarstingen maar niet dat die gecoördineerd werden.

Geef een reactie

Laatste reacties (59)