118

Joodse Amerikaan achter oproep tot aanslag op bijeenkomst met Wilders

Man ontmaskerd door FBI deed zich voor als jihadist, spoorde aan tot aanslag op anti-islam conferentie, joeg Australië de stuipen op het lijf

Een 20-jarige joodse Amerikaan die bij zijn ouders in Florida woont deed zich op internet voor als aanhanger van IS en zette aan tot aanslagen. Een van de mensen die hij leerde hoe je bommen moet maken was een agent van de FBI die hem prompt arresteerde.


De verdachte genaamd Joshua G. deed zich online voor als ‘Australi Witness’, een supporter van de IS-extremisten. Diverse malen riep hij op tot aanslagen in het Westen, onder meer tegen een anti-islam bijeenkomst in het Texaanse Garland waar Mohammed-cartoins werden vertoond en Geert Wilders een van de sprekers was. Hij twitterde het adres van de conferentie en riep mensen op daarheen te gaan met ‘wapens, bommen of messen’. Op de conferentie werd inderdaad een – mislukte – aanslag gepleegd door twee islamitisch extremisten die door de politie gedood werden. De verdachte prees hen online als martelaars. Geert Wilders had de bijeenkomst ten tijde van de aanslag overigens al geruime tijd verlaten.

‘Australi Witness’ werd door SITE, een prominente pro-Israëlische organisatie die journalisten voedt met informatie over terrorisme, gezien als een gevaarlijke vertegenwoordiger van IS die anderen voortdurend wijst op mogelijke doelwitten. Ook inlichtingendiensten zagen een gevaar in de man die onder meer informatie postte over hoe je bommen moet maken. Volgens de FBI probeerde hij iemand over te halen een bom, zoals die gebruikt werd bij de Boston Marathon, te plaatsen. De bomaanslag had plaats moeten vinden tijdens een 9/11 herdenking in Kansas. Australi Witness dreigde ook met aanslagen in Australië. Hij heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd en stelt dat hij een verdediger van de vrijheid van meningsuiting is.

SMA: FBI says ‘Australian IS jihadist’ is actually a Jewish American troll named Joshua Ryne Goldberg

Geef een reactie

Laatste reacties (118)