Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Joodse kolonisten houden Nederlandse filmer vast

  •  
29-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
kloer_300.jpg
Documentairemaker onderzoekt arbeidsomstandigheden op West Bank
Joodse kolonisten hebben zondag in de nederzetting Gilgal op de West Bank de Nederlandse documentairemaker André Kloer twee uur vastgehouden.
Kloer maakt in het gebied met steun van onder meer de FNV een documentaire over de arbeidsomstandigheden van Palestijnen. Hij volgt daartoe onder meer het dagelijks leven van een 15-jarige Palestijnse jongen die in de nederzetting werkt. Zondagochtend arriveerde Koers in gezelschap van de jongen met een taxi bij de ingang. “De chauffeur durfde niet naar binnen omdat het te gevaarlijk was. Ik liep samen met de jongen naar het werkterrein. Een kolonist kwam op ons af en zei dat het zijn privé-terrein was. Hij duwde me en probeerde mijn camera te pakken. Ik verzette me en toen belde hij de beveiliging,” vertelde Kloer tegen de Israëlische nieuwssite Ynetnews.
Bewakers hielden hem daarna gedurende twee uur vast, waarbij er voortdurend tegen hem geschreeuwd werd. De gewaarschuwde politie liet Koers gaan omdat de kolonisten niet konden aantonen dat hij een overtreding had begaan. Volgens de joodse kolonisten is Kloer er louter op uit hun imago te beschadigen.
De documentaire Seeds of Peace  (zie trailer boven) die André Kloer samen met Maaike Broos maakte werd vorig jaar genomineerd voor de Loep-prijzen van de Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Delen uit die documentaire waren te zien in de  Zembla-aflevering Geen Geld voor Gaza. Seeds of Peace is ook in z’n geheel  online te bekijken.
Het hinderen van Kloer past in een steeds uitgebreidere  reeks incidenten  waarbij journalisten die onwelgevallig berichten over Israëlische kwesties het werk moeilijk wordt gemaakt.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.