93

Joodse kolonisten terroriseren Palestijnen, politie doet niets

Veelzeggende video toont compleet gebrek aan gezag en recht in bezette gebieden

De gevolgen van het conflict tussen Israël en Palestina bereiken ons via de media meestal alleen maar bij extreme geweldsuitbarstingen. Maar het geweld is er elke dag. En dat kan andere vormen aannemen dan je zou denken. Enkele kolonisten reden rond in het door Israël gecontroleerde deel van de Palestijnse stad Hebron. Ze werden met stenen bekogeld door Palestijnse jongeren. Dat is waar deze video begint.


De kolonisten springen uit de auto en proberen de jongeren te pakken maar die zijn dan al gevlogen. Vervolgens koelen de kolonisten hun woede op de auto’s van willekeurige Palestijnen die er staan geparkeerd. Een doos eieren wordt stuk gesmeten. Dan arriveert binnen twee minuten de politie. De agenten stappen uit, Palestijnen doen hun beklag en de politie doet… helemaal niets. De kolonisten stappen ongehinderd in hun auto en rijden weg.

De mensenrechtenorganisatie Yesh Din publiceerde vorige maand een rapport waaruit blijkt dat de Israëlische politie zelden optreedt tegen Israeliërs die Palestijnse bezittingen vernielen of geweld plegen tegen Palestijnen. In slechts 7,4 procent van de zaken die de politie in behandeling neemt komt het daadwerkelijk tot vervolging. De kolonisten kunnen met andere woorden hun gang gaan. En doen dat ook. Wat de vraag oproept: als de politie je niet meer beschermt, tot wie moet je je dan richten om bescherming te krijgen?

De video is gefilmd door vrijwilligers van B’Tselem, het Israëlisch Informatie Centrum voor de Mensenrechten in de Bezette Gebieden.

Geef een reactie

Laatste reacties (93)