56

Joodse organisaties: ‘Donald Trump is een antisemiet’

De zogenaamde Amerikaanse president Donald Trump is een antisemiet. Dat heeft Steven Goldstein, directeur van het Amerikaanse Anne Frank Centrum voor Wederzijds Respect gezegd in gesprek met nieuwszender MSNBC. Dinsdag sprak Donald Trump zijn afkeer uit voor de toename van antisemitisme in Amerika. ‘Te laat,’ aldus Goldstein

‘Het was opmerkelijk,’ zei Goldstein over het afstand nemen van Donald Trump. ‘Daar stond hij dan, Donald Trump, en hij verwachtte dat als een soort Mozes het water voor hem zou wijken omdat hij zei dat antisemitisme slecht is. Donald Trump kwaakt, loopt en praat als een antisemiet. Dat maakt hem een antisemiet.’


Als voorbeelden voor dat antisemitisme haalt Goldstein onder meer de aanstelling van Steve Bannon aan, zo’n beetje de belangrijkste man in het Witte Huis en volgens vele de werkelijke president. Bannon, afkomstig van complotsite Breitbart, is een notoire jodenhater. Ook weigerde Donald Trump tijdens de onlangs gehouden Holocaust-herdenking de joden specifiek te noemen.

Sindsdien ligt Trump onder vuur door meerdere Joodse organisaties in binnen- en buitenland. Ondertussen neemt het antisemitisme in de Verenigde Staten fors toe. Meerdere synagogen en Joodse instellingen hebben de afgelopen weken te maken gehad met bedreigingen en bommeldingen. Vorige week vroeg een Joodse journalist aan Trump wat hij van plan was aan het antisemitisme te doen. Daarop snauwde Trump dat de man moest gaan zitten en zei vervolgens dat hij ten eerste de minst antisemitische persoon ter wereld was en ten tweede de minst racistische. Daarmee was voor Trump de kous wel af.

Dinsdag zag hij zich genoodzaakt toch nog wat meer afstand te nemen. ‘Antisemitisme is vreselijk en het moet stoppen,’ zei Trump tijdens een persconferentie in het National Museum of African American History and Culture in Washington, D.C. ‘Een zielige vertoning en veel te laat,’ vond ook de Jewish Holocaust Memorial Group. Net als Goldstein is de groep van mening dat de regering van Trump ‘geïnfecteerd’ is met anti-Joodse sentimenten.

Bronnen: NBC, Times of Israel / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (56)