56

Joodse verzetsgroep verbannen van Italiaanse bevrijdingsherdenking

Comité van Holocaust-slachtoffers ziet af van deelname na polarisatie door Palestijnse kwestie

Op 25 april wordt in Italië voor de bevrijding van de nazi’s, 70 jaar geleden, herdacht. Maar een groep deelnemers heeft zich teruggetrokken als gevolg van oplopende spanningen rond het Israëlisch-Palestijns conflict.

Romanticismi da 25 aprile
ANED, de associatie van voormalig gedeporteerden uit de concentratiekampen, die zowel politieke gevangen als slachtoffers van racisme vertegenwoordigt, heeft zich teruggetrokken als deelnemer aan de jaarlijkse bevrijdingsmars. Aanleiding zijn confrontaties met groepen die opkomen voor de Palestijnse zaak. Vorig jaar werden leden van de Joodse Verzetsbrigade uitgescholden omdat op de door hen meegevoerde vlag een Davidster schittert.

Aan de bevrijdingsmars, georganiseerd door de landelijke vereniging van partizanen, neemt een bont scala aan linkse organisaties deel. Italië is grotendeels bevrijd door linkse partizanen die in de Tweede Wereldoorlog de wapens opnamen tegen het fascistisch regiem en hun nazi-handlangers.

Aan de bevrijding nam ook een joodse brigade deel, bestaande uit vijfduizend vrijwilligers die vanuit toenmalig Palestina naar Italië trokken om onder leiding van de Britten mee te strijden tegen de nazi’s. Ze leverden in Ravenna een van de zwaarste slagen uit de oorlog, honderden liggen er begraven op het ereveld van Plangipane. De joodse strijders voerden een vlag die later tot de vlag van Israël zou transformeren. 

Die vlag wordt door veel linkse deelnemers nu gezien als symbool van onderdrukking van de Palestijnen en ageren er tegen. Bovendien nemen clubs die opkomen voor de Palestijnse zaak deel aan de organisatie van de mars. De joodse deelnemers wijzen er op dat de Palestijnen destijds bondgenoot waren van de nazi’s. In een open brief roepen de critici de organisatie op de mars terug te brengen tot de oorspronkelijke betekenis: de overwinning op de nazi’s en fascisten. Overigens is een andere reden voor het niet deelnemen dat de mars dit jaar op de sabbat valt.

Haaretz: Italian Holocaust survivors to skip Liberation Day parade after Jewish group banned

cc-foto: Lorenzo Perdigiorno / satchmoblue

Geef een reactie

Laatste reacties (56)