Laatste update 07 juli 2017, 21:41
25

Joop-café: de Black Hair Movement

In deze editie van de wekelijkse podcast Joop-café gaat Joop-redacteur Hasna El Maroudi in gesprek met Janice Deul, modejournaliste, activiste en de oprichtster van Diversity Rules, en regisseur Hesdy Lonwijk. Ze praten over de Black Hair Movement naar aanleiding van een veel besproken uitzending van RTL Boulevard.

In die uitzending werd de Natural Hair Movement, of Black Hair Movement, nogal bagatelliserend besproken door mensen die er duidelijk weinig verstand van hadden.

Zo zegt Janice Deul: ‘Waar ik vooral boos van werd was de manier waarop het onderwerp gebracht werd. Het werd een beetje lacherig gebracht, mensen hadden niet de juiste deskundigen naar voren geschoven.’ Het programma slaagde er niet in om de essentie van de beweging goed weer te geven volgens Deul. Sterker nog, de uitzending van RTL Boulevard erkende niet eens dat het hier om een belangrijk onderdeel van de cultuur van zwarte mannen en vrouwen ging.

De Black Hair Movement is namelijk veel meer dan alleen een trend waarbij vrouwen rondlopen met leuke krullen. Het gaat juist ook om bewustwording, zelfacceptatie, emancipatie en beeldvorming. Het is een beweging waarbij zwarte mannen en vrouwen gestimuleerd worden om ook van hun eigen natuurlijke krullende of kroeshaar te leren houden, in plaats van alleen maar stijl Europees haar te zien als schoonheidsideaal. Er zit echter ook een politieke lading aan zwart haar. Zo zijn er veel voorbeelden van mannen en vrouwen die bijvoorbeeld door hun werkgever negatief werden benaderd omdat hun natuurlijke haar niet representatief zou zijn.

El Maroudi, Deul en Lonwijk gaan in gesprek over de stereotyperingen, idealen en politieke ladingen die gepaard gaan met zwarte mensen en kroeshaar.

Luister hier de hele uitzending:

Of abonneer je hier op de Joop Café podcast, zodat je nooit meer een uitzending mist!

Fragmenten uit de postcast werden ook in de nacht van vrijdag 26 mei op zaterdag 27 mei tussen 02.00 en 04.00 uitgezonden op NPORadio1 in het VARA-programma van Malou Holshuijsen: De Nacht van de Radio.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)