Laatste update 07 juli 2017, 21:35
20

Joop-café: Wat helpt dan wél bij een depressie?

In deze elfde editie van de wekelijkse podcast Joop Café gaat Joop-redacteur Meredith Greer in gesprek met psychiater en publicist Bram Bakker en muzikant, schrijver en journalist Aafke Romeijn over depressie. Aanleiding voor dit gesprek is het stuk ‘Hoe voorkom je (zo goed mogelijk) een depressie’ dat gepubliceerd werd in de Volkskrant. In dat artikel deed de auteur Francisca Kramer zes goedbedoelde adviezen over het voorkomen van een depressie. Maar gezien de reacties op het stuk, sloeg de Volkskrant op een aantal fronten de plank mis.

Zo werd er in de verspreiding van het stuk door de Volkskrant gekopt dat antidepressiva niet zouden werken en vielen veel lezers over suggesties van de auteur zoals ‘een avondje sauna met vriendinnen. Ook heel mindful’ en ‘ga naar de kapper, doe alsof de wereld aan je voeten ligt’. De suggesties zouden volgens de kritieken bagatelliserend zijn en de zwaarte van de problematiek miskennen. Daarnaast zou het stuk de schuld van de ziekte te veel bij de patiënt zelf neerleggen en zou de manier hoe de Volkskrant het stuk publiceerde, met kopjes en intro’s op social media, het gebruik van antidepressiva op ongenuanceerde wijze stigmatiseren.

Zo schreef Aafke Romeijn zelf op twitter: ‘Anti-depressiva hebben mijn leven gered. Ga je schamen, Volkskrant’.

Wat helpt dan wél bij een depressie? Is depressie, en geestelijke gezondheid in het algemeen nog steeds een taboe? Worden er in Nederland te veel antidepressiva voorgeschreven? Waar komt dat door? Draagt het stuk in de Volkskrant bij aan negatieve beeldvorming rondom depressie en medicatie? Of snijden de adviezen van Kramer eigenlijk wel hout? Antwoord op deze vragen en meer krijg je in deze editie van Joop Café!

Je kunt de podcast ook via iTunes beluisteren. Of nog beter: abonneer je.

Fragmenten uit de postcast werden ook in de nacht van vrijdag 26 mei op zaterdag 27 mei tussen 02.00 en 04.00 uitgezonden op NPORadio1 in het VARA-programma van Malou Holshuijsen: De Nacht van de Radio.

Heb je last van sombere en depressieve gevoelens? Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op via email of chat met 113.nl of bel gratis en anoniem met 0900-0113. U kunt daar zeven dagen per week en 24 uur per dag terecht.

Foto: CC Vadim Timoshkin

Geef een reactie

Laatste reacties (20)