Laatste update 01 april 2017, 00:33
45

Joop-café met Han van der Horst en SP-dissident Veerle Slegers

De derde aflevering van de podcast Joop-café staat online! In deze podcast spreekt iedere week een andere redacteur van Joop met twee interessante opiniemakers over de actualiteit, opvallende recent gepubliceerde opinies, lastige dilemma’s of onverslijtbare ideeën.

Dit keer was de beurt aan Joop-redacteur Hasna El Maroudi, bekend van o.a. haar opiniestukken op Joop en haar columns voor Opzij, en in het verleden ook voor NRC.next en Trouw. Bij haar aan tafel schoof Veerle Slegers. Slegers was deze week in het nieuws omdat ze haar SP-lidmaatschap opzegde na xenofobe uitlatingen van Jan Marijnissen.

Het was het zoveelste signaal: de SP gaat de verkeerde kant op.

Hier ging ze over in gesprek met Han van der Horst, historicus en Joop-opiniemaker. Samen bespreken ze wat de aanleiding precies was voor het opzeggen van haar lidmaatschap, en wat er gebeurd is met internationale solidariteit – toch een van de grondbeginselen van het socialisme.

Echte socialisten zijn internationalisten. Dus je bent niet alleen solidair met de mensen in arme wijken in jouw eigen gemeente, of met werknemers in een fabriek, maar met iedereen die jou nodig heeft. Dat betekent dus voor mij, en voor heel veel van mijn – destijds – partijgenoten, dat je ook solidair bent met vluchtelingen, dat je ook solidair bent met arbeidsmigranten, en dat je daar dus een breed solidair verhaar over houdt. Sociaal, dat ben je naar iedereen.

Luister hier het gesprek terug:

Joop-café wordt wekelijks verspreid via iTunes, je kunt je hier abonneren.

Fragmenten uit de postcast worden ook in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 02.00 en 04.00 ook uitgezonden op NPORadio1 in het VARA-programma van Malou Holshuijsen: De Nacht van de Radio.

Foto: Hasna El Maroudi (links) en Malou Holshuijsen (rechts)

Geef een reactie

Laatste reacties (45)