Laatste update 06 oktober 2017, 20:30
7

Joop-café met Mei Li Vos en Bondgirl: hoe jij als je thuis kookt ongemerkt Deliveroo subsidieert

In Joop Café praat Francisco van Jole met Mei Li Vos en Linda Vermeulen over het groeiende probleem van zzp’ers. Agressieve internetbedrijven vervangen werknemers met vaste contracten door zzp’ers, zoals nu bij maaltijdbezorgdienst Deliveroo. Ze zijn daardoor goedkoper uit omdat ze geen premies meer betalen maar de rekening daarvoor komt ten koste van de samenleving, oftewel de belastingbetaler. “Mensen die hun sushi goedkoop thuis laten bezorgen worden gesubsidieerd door medeburgers die wel zelf koken,” stelt Linda en ze legt uit hoe dat in elkaar zit.

Linda is zoals ze zelf zegt een echte ‘bondgirl’, ze werkte eerder als woordvoerder voor de FNV maar is nu op de werkvloer te vinden om arbeiders te organiseren.

Mei Li is bekend als oud-Kamerlid voor de PvdA maar richtte eerst de AVV (Alternatief voor Vakbond) op, een vakbond voor zzp’ers. Daar werkt ze sinds vandaag weer voor.

Waarom is het zo onwenselijk dat steeds meer bedrijven zzp’ers inzetten, wat moet er dan in plaats daarvan gebeuren en hoe komt het dat er zo weinig verzet tegen de afbraak van arbeidsvoorwaarden is? Mei Li en Linda komen met antwoorden.

Fragmenten uit deze podcast worden vannacht uitgezonden in De Nacht van de Radio op NPO Radio 1.

Abinneer je op de podcast via onderstaand itunes-link. Alle eerdere afleveringen van Joop Café vind je hier.

cc-foto: eugenity

Geef een reactie

Laatste reacties (7)