29

Joop-café: is het boek ‘Hallo Witte Mensen’ anti-racisme clickbait?

In de zevende aflevering van de wekelijkse podcast Joop-café gaat Joop-redacteur Meredith Greer in gesprek met journalist Okke Ornstein en Sarita Bajnath, die een eigen bedrijf heeft waar ze coaching en trainingen geeft. Ze spreken onder meer over “privilege”.

Aanleiding van het gesprek is de recente discussie rondom het boek ‘Hallo Witte Mensen’ van Anousha Nzume. Het boek is veel besproken, maar het debat komt niet verder dan de eerste kniereflex, een defensieve reactie ten opzichte van het woord ‘wit’. Of een defensieve reactie ten opzichte van het onderwerp ‘racisme’ in het algemeen.

In dit gesprek gaan Ornstein en Bajnath voorbij die eerste reflex en bekijken wat er dan van de kritiek op het boek overblijft. Is het prettig om een boek over institutioneel racisme te hebben in Jip en Janneke-taal? Of is het boek een oversimplificatie van het debat? Zetten onderwerpen als ‘culturele toe-eigening’ met voorbeelden over Yoga en Döner nu zoden aan de dijk? Of is dit eigenlijk alleen maar anti-racisme clickbait? Je hoort dit, en meer, in de zevende aflevering van het Joop-café.

Delen uit het gesprek worden vrijdagnacht uitgezonden op NPORadio1 in De Nacht van de Radio, gepresenteerd door Malou Holshuijsen.

Abonneer je via iTunes op de Joop-podcast met onderstaande link

Geef een reactie

Laatste reacties (29)