6

Joop-debat: ‘Studenten zijn niet zielig.’

Sander Breur, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond in debat met Anne-Wil Lucas van Smeerdijk (VVD)

Is die goedbedoelde bezorgdheid eigenlijk niet een enorme motie van wantrouwen aan het adres van onze studenten? Dat vraagt Sander Breur, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond zich af. Het motto ‘studenten zijn niet zielig’ is volgens hem geclaimd door Anne-Wil Lucas Smeerdijk, onderwijsvoerster van de VVD. Breur hekelt die ’stempel van zieligheid’.

Studenten hebben als primaire taak studeren. Ze hebben niet de primaire taak om te werken, zoals leeftijdgenoten zonder studie wel hebben. Studenten financieel straffen terwijl elke euro die er in studenten en onderwijs gestoken wordt, er 2.5 keer weer uitkomt binnen een termijn van 5 jaar, is niet slechts kortzichtig. Het betekent dat je moedwillig de kenniseconomie en daarmee de ontwikkeling van je land afremt. Dat kán en mág geen liberaal standpunt zijn.

Meer bezuinigingen op onderwijs betekent volgens Breur dat studenten meer gaan werken naast hun studie, ten koste van die studie, waarmee ze dus eer vertraging oplopen. Tevens zullen er minder nieuwe deeltijdstudenten, die in hun huidige functie onder hun niveau werken bijkomen. “Er blijven dus meer mensen onder hun niveau werken, terwijl dat niet noodzakelijk is. Daarmee gooi je ongeneerd human capital weg en blijven deze mensen die méér kunnen, op plekken zitten die niet meer beschikbaar zijn voor mensen voor wie het wel het juiste niveau is. Dit is een algehele achteruitgang voor de kenniseconomie.” Breur is verder van mening dat met de taalkundige vondst die weerstand tegen plannen bestempelt als zielig doen, het mogelijk is om elke wet in het hoger onderwijsland in te voeren zonder enige uitzonderingsregeling in te bouwen. “Dit nieuwe dogma maakt korte metten met de verantwoordelijkheid van de overheid voor situaties waar de student geen schuld aan heeft.”
Lees de opinie van Sander Breur op Joop.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (6)