16

Joop-debat: Van sociale media word je asociaal

Trendwatcher Sander Duivestein gaat in debat met social media expert Erwin Blom van The Crowds, een bureau gespecialiseerd in het toepassen van de sociale technologie.

Recent heeft Duivestein het boek “Alone Together: Why We Expect More from Technology and Less from Each Other” van Sherry Turkle gelezen. “In het boek vertelt Turkle hoe technologie ons verandert. “We are shaped by our tools. And now, the computer, a machine, on the border of becoming a mind, was changing and shaping us.”

Deze verandering ziet zij niet alleen als een positieve ontwikkeling. Sterker nog, zij beweert dat hoewel sociale media ons verbinden, ze  ons eigenlijk alleen maar meer op onszelf doet terugvallen. Technologie maakt het namelijk veel makkelijker om geen persoonlijk contact te hebben. Waarom bellen, als je ook een sms kunt sturen? “We fear the risks and disappointments of relationships with our fellow humans. We expect more from technology and less from each other.”
Duivestein noemt het boek een openbaring en een confrontatie met zichzelf en de wereld om hem heen. Hij ziet in dat hij te veel waarde toekent aan de digitale wereld. Maar zijn sociale media zo slecht dan? Edwin Blom vindt het gewoon een fatsoenskwestie. “Neem, het heeft niks met het medium te maken. Door sociale media heb ik enorm veel meer vrienden dan eerst. Toen mijn moeder overleed stond er als eerste een bloemstuk van mijn facebookvrienden voor de deur.”

Lees hier het stuk van Sander Duivestein: Van sociale media word je asociaal

Geef een reactie

Laatste reacties (16)