9

Joop Film: Armadillo

Vertoning van aangrijpende documentaire over Deense legereenheid in Afghanistan. Discussie met Kamerlid Jasper van Dijk en Clingendael-onderzoeker Jaïr van der Lijn

Joop vertoonde op zondag 19 december in bioscoop het Ketelhuis in Amsterdam de documentaire Armadillo. Hierin wordt een Deense legereenheid in Afghanistan gevolgd. Aansluitende discussieerden we met Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) en onderzoeker van het Clingendael Instituut Jaïr van der Lijn over het nut van Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan.


De Deense documentairemaker Janus Metz leefde maandenlang tussen de Deense soldaten op legerbasis Armadillo. Het resultaat is een bloedstollend scherpe film over de oorlog in Afghanistan. Armadillo heeft wereldwijd erkenning gekregen voor het realistische beeld dat wordt geschetst en was een van de blikvangers op het Amsterdamse documentaire festival IDFA. 

Joop vertoonde de film op zondag 19 december, om 11.00 uur, in het Ketelhuis in Amsterdam.

Aansluitend praatten we met Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) en onderzoeker van het Clingendael Instituut Jaïr van der Lijn over de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan.

Het SP-standpunt over Afghanistan is resoluut:

De SP is tegen Nederlandse deelname aan de oorlog in Afghanistan en in Uruzgan in het bijzonder. Het voeren van oorlog is namelijk niet per definitie een steun aan de Afghaanse bevolking. (..)
De Nederlandse troepen moeten niet alleen uit Uruzgan worden teruggetrokken. Ook de troepen elders in het land zoals de F-16’s en de staftroepen in de hoofdstad Kaboel moeten worden teruggehaald. Dat geldt voor alle buitenlandse troepen.

Jaïr van der Lijn werkt sinds 2007 bij het Instituut Clingendael, waar hij onderzoek doet naar oplossingen conflicten, zoals vredesoperaties, verdragen en de rol van de Verenigde Naties hierin. Daarnaast doceert hij aan de Radboud Universiteit in Nijmegen aan het Centrum voor Internationale Conflicten en Management.

Reservering vereist. Mail naar redactie.joop@vara.nl. Vol is vol.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)