48

Joop presenteert: Debat over 100 dagen Rutte II

Bezweert deze coalitie de polarisatie of is het een recept voor onvrede? En hoe maken we Nederland democratischer? Een debatavond met onder meer Maurice de Hond.

Joop presenteert in samenwerking met debatcentrum Arminius in Rotterdam een avond over het kabinet Rutte II en de regeringscoalitie die voor het eerst in de geschiedenis bestaat uit de historische politieke tegenstanders VVD en PvdA. Wat valt er bij de volgende verkiezingen nog te kiezen?

Op de avond dat het kabinet Rutte II 100 dagen aan de macht is, debatteren we over de vraag hoe dit kabinet bevalt. Is dit een goede coalitie na jaren van polarisatie? Of een recept voor maatschappelijke onvrede?

Wat de conclusie ook is: Deze coalitie was nooit inzet van de verkiezingen. Integendeel, de strijd ging tussen Rutte en Samsom. Daarom wordt wel gesproken van ‘het kabinet dat niemand koos’.

Over kiezen gaat het tweede deel van de avond. Want voor een democratisch land heeft de Nederlandse kiezer wel heel erg weinig zeggenschap via het stembiljet. We kennen geen referenda, we kiezen de premier niet, we kunnen geen voorkeur laten merken voor een bepaalde coalitie en de Eerste Kamer kiezen we ook al niet direct. Op lokaal niveau is het niet veel beter: we kiezen de burgemeester niet en evenmin de wethouders of de kleur van het college.

Kortom, de Nederlandse burger kan amper invloed uitoefenen op de regerende machten. Dat was misschien logisch in de 19e eeuw maar kan dat in de 21e eeuw niet beter? En hoe dan? Daarover discussieren we in het tweede deel van deze avond.

Met opiniepeiler Maurice de Hond, fervent pleitbezorger van meer democratie. Lees hierover zijn opiniestuk. En verder politiek filosoof Gerard Drosterij, politiek historicus Ewout Klei en Josien Pieterse (directeur Netwerk Democratie). 

Special guest: Maureen Brokken.

De avond wordt gepresenteerd door Francisco van Jole

Dinsdag 12 feburari 20:00 uur

Arminius, Museumpark 3, Rotterdam

entree € 5 /  Rotterdampas gratis

Geef een reactie

Laatste reacties (48)