Laatste update 15:48
16

Joop-radio: Steun in PvdA voor Nationaal Zorgfonds

Als het aan Gijs van Dijk ligt gaat zijn partij de totstandkoming van een nationaal zorgfonds steunen. Dat zegt de prominente PvdA-kandidaat, nummer 5 op de lijst, in de eerste aflevering van Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit.

Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit is een nieuw politiek crossmedia programma van de VARA waarin podcasts, Joop en live-radio tot een geheel worden gecombineerd. Tot aan de verkiezingen van 15 maart worden er verdiepende gesprekken, opinies en debat gevoerd over politieke kwesties in de breedste zin van het woord.

Iedere week worden er podcasts van een uur verzorgd vanuit Den Haag, Amsterdam en Rotterdam waarin politici en opiniemakers aan het woord komen. Deze drie afleveringen, gepresenteerd door Francisco van Jole, Jurjen van den Bergh en David van der Wilde, zijn integraal te beluisteren via Joop.

Fragmenten uit de podcasts worden uitgezonden in een nieuw wekelijks programma in de nacht van vrijdag op zaterdag van 2 tot 4 uur op NPO Radio 1. Daarbij kan de luisteraar live reageren.

In de eerste aflevering van HHJHHEZ vertelt Gijs van Dijk, de FNV-bestuurder die hoog op de lijst van de PvdA staat, dat hij zeer geïnteresseerd is in het Nationaal Zorgfonds dat de SP wil realiseren (vanaf minuut 43):

“We zijn het eens over de inhoud [van het zorgfonds]: Eigen risico moet eraf, die doorgeslagen marktwerking, daar moeten we mee stoppen. We vinden elkaar inhoudelijk, maar in de samenwerking lukt het niet. Dat moet toch echt de laatste keer zijn. Het is te belangrijk om elkaar op persoonlijke en politieke vlakken mis te lopen.”

Andere gasten deze week zijn SP-Kamerlid Sadet Karabulut, Trouw-journalist Ingrid Weel, VVD-kandidaat Dylan Yesilgoz, Amsterdam GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink, ChristenUnie-kandidaat Don Ceder, historicus Han van der Horst, debatprogrammeur Anna Visser en Joop-redacteur Hasna El Maroudi.

De drie integrale podcasts:
Plan de Campagne. Jurjen van de Bergh praat uitgebreid met PvdA-kandidaat Gijs van Dijk, SP-Kamerlid Sadet Karabulut en Trouw-journalist Ingrid Weel over de mogelijkheden, moeilijkheden en kansen van een linkse samenwerking. Is de koerswijziging van Asscher geloofwaardig?

Vanuit Amsterdam beschouwd. David van der Wilde praat in De Balie met VVD-kandidaat Dilan Yeçsilgöz, ChristenUnie-kandidaat Don Ceder en de fractievoorzitter van GroenLinks in de hoofdstad Rutger Groot Wassink over actuele kwesties als het etnisch profileren in Keulen, de abortusuitspraken van minister Schippers en de oproep om consumentenvuurwerk te verbieden. Verder wordt uitgebreid ingegaan op de wens van burgemeester Van der Laan tot een ‘constructieve meerderheid’, de tweedeling zoals die te zien is op de Amsterdamse woningmarkt en het permanente gevoel van onveiligheid in de samenleving.

Vanuit Rotterdam beschouwd. Francisco van Jole leidt in de Rotterdamse Schouwburg een gesprek tussen historicus Han van der Horst, Joop-redacteur Hasna El Maroudi en debat-programmeeur Anna Visser. Het gaat achtereenvolgens over het opiniestuk van Han dat de aanslag in Istanbul net zoveel rouw moet oproepen als die in Parijs en Berlijn, over de kritiek van de Australische opiniemaker Jeff Sparrow dat links zich teveel bezighoudt met persoonlijk geluk en te weinig met maatschappijkritiek en tot slot over het pleidooi van werkgeversvoorman Hans Biesheuvel om het verschijnsel van de vaste baan af te schaffen.

Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit, de hele radio-uitzending gepresenteerd door Francisco van Jole en Malou Holshuijsen met fragmenten uit bovenstaande podcasts en de Vraag van de Week, met live reacties van luisteraars: Moet er, zoals de Slowaakse premier en populist Robert Fico voorstelt, een verbod komen op referenda die de EU bedreigen?

Foto: Francisco van Jole met co-presentator Malou Holshuijsen

Geef een reactie

Laatste reacties (16)