38

Jos van Rey mag gewoon weer meedoen

Van corruptie verdachte VVD'er op groslijst verkiezingen... VVD Roermond lapt integriteitscode aan laars... Hoofdbestuur doet niks...

Justitie is nog volop bezig met het strafrechtelijk onderzoek tegen het voormalig Eerste Kamerlid en ex-wethouder van Roermond Jos van Rey. Maar toch staat hij al weer op de groslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, komend voorjaar, in Roermond. Dat onthulde Nieuwsuur vanavond.


Van Rey wordt verdacht van corruptie. Hij legde in 2012 zijn politieke functies neer vanwege het strafrechtelijk onderzoek. Van Rey vecht de aantijgingen aan en krijgt steun van het VVD-bestuur van de afdeling Roermond die hem op de voorlopige kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen plaatste.

Het landelijke hoofdbestuur zal daar minder blij mee zijn. Die voerde in mei nog een integriteitscode, juist naar aanleiding van de situatie rond Van Rey. Daarin staat dat leden bij verdenkingen geen kandidaat mogen zijn. Maar voor de gemeenteraadsverkiezingen, volgend jaar maart, kan het hoofdbestuur dat niet afdwingen. Het VVD-hoofdbestuur laat in een reactie weten:

Het hoofdbestuur betreurt het dat er nog steeds geen duidelijkheid is over het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de heer Van Rey en een eventuele aanklacht. Deze lange periode van onzekerheid is schadelijk voor de VVD. Het hoofdbestuur vindt het in algemene zin verstandig dat mensen die in opspraak zijn zich direct terugtrekken uit welke politieke activiteit dan ook. Of een lid dat ook doet is, zijn of haar eigen verantwoordelijkheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)