50

Journalist in de cel om filmen politie

Niels Damstra filmde bij een verkeersongeval. Politie ter plekke was hier niet van gediend. Materiaal in beslag genomen. GroenLinks-Kamerlid wil uitleg van minister Opstelten (Justitie)

De politie in Apeldoorn heeft een journalist gearresteerd, omdat hij hen filmde op de plaats van een verkeersongeluk. Dat meldt nieuwssite NU.nl. De cameraman is na uren in de cel weer vrijgelaten, maar om nog onduidelijke reden zijn het beeldmateriaal en de camera in beslag genomen. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi zal hierover schriftelijke vragen stellen aan minister Opstelten van Justitie. “De aanleiding van de aanhouding is duidelijk nieuwsgaring”, zegt hij tegen NU.nl.

Freelance journalist Niels Damstra, die regelmatig filmt voor NOS, RTL, SBS en Omroep Gelderland, was afgekomen op een aanrijding op de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn om iets na vier uur op zondagochtend. Een van de agenten ter plekke was niet gediend van zijn aanwezigheid en eiste verwijdering van de beelden. Op Damstra’s weblog is te lezen dat één van de agenten vooral zelf niet in beeld wilde. Toen Damstra weigerde, eiste de agent legitimatie waarop de journalist erop wees dat nieuwsgaring geen aanleiding voor legitimatie kan zijn. Hierop werd de verslaggever aangehouden.

Eenmaal in de cel is de journalist meegedeeld dat de Hulpofficier van Justitie alles in het werk zal zetten om Damstra zijn politieperskaart af te pakken. aldus NU.nl.

Voor GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi is de arrestatie van de journalist reden voor Kamervragen. “De aanleiding van de aanhouding is duidelijk nieuwsgaring”, zegt hij in een reactie tegenover NU.nl. Hij wijst op eerdere incidenten waar fotografen of cameramensen in de cel werden gezet.

Het lijken telkens incidenten maar het is een structureel probleem. Het wordt tijd dat we de politie overtuigen van het belang van persvrijheid en het belang van nieuwsgaring. Journalisten zijn de enige die de politie nog kunnen controleren. De politie mag dat op geen enkele manier tegenwerken.

Niels Nijman, voorlichter bij de Politie Noord Oost Gelderland, kan niet precies aangeven waarom Damstra is aangehouden. “Wij zitten nu vol op de zaak”, zegt hij in een reactie. De zegsman kan niet verklaren waarom de camera in beslag is genomen en ook de rapportage schiet op dat punt te kort.

Op het weblog Klamme Anus doet Damstra zelf zijn relaas

NU.nl: Kamervragen na arrestatie journalist Apeldoorn

Geef een reactie

Laatste reacties (50)