Laatste update 18:35
94

Journaliste Ans Boersma spant civiele zaak aan tegen Nederlandse Staat

Journaliste Ans Boersma spant een civiele zaak aan tegen de Nederlandse Staat. Dat meldt Nieuwsuur donderdagmiddag. Boersma werd vorige week Turkije uitgezet, naar verluid op verdenking van betrokkenheid bij een terroristische organisatie. Dat zou gebeurd zijn na door Nederland verstrekte informatie aan Turkije.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Boersma van valsheid in geschrifte. De journaliste, die onder meer als freelanceverslaggever voor het FD werkte, zou in 2014 haar toenmalige vriend – een Syriër die lid zou zijn geweest van terreurbeweging Al-Nusra – hebben geholpen een visumaanvraag te vervalsen.

Nadat het OM Turkije om informatie over Boersma vroeg en daarbij ook informatie deelde, werd ze gearresteerd en het land uitgezet. Boersma stelt de Staat nu aansprakelijk voor de emotionele en materiële schade die ze daardoor heeft geleden. Direct na de uitzetting verbrak werkgever FD alle banden met Boersma, ondanks dat de hoofdredactie liet weten niet te twijfelen aan haar journalistieke integriteit. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) liet weten te geloven in onschuld tot het tegendeel is bewezen en Boersma daarom te steunen. NVJ-voorzitter Thomas Bruning schreef op Twitter dat Boersma ‘door het ondoordacht handelen van OM’ in gevaar is gebracht.

Op Twitter schrijft Boersma zelf:

Ja, in 2014 was ik betrokken bij een garantstelling voor een toeristenvisum. Deze werd afgewezen. Nee, ik heb nooit iemand illegaal naar Europa geholpen. Vijf jaar later word ik binnen twaalf uur Turkije uitgezet en raakte ik baan en huis kwijt. Na het politieverhoor zijn er alleen maar meer vragen. Er is niet het minste bewijs dat ik me aan enig strafbaar feit schuldig heb gemaakt.

Beeld: Screenshot International Journalism Festival

Geef een reactie

Laatste reacties (94)