12

Journaliste tart Hamas met fietstocht door Gaza

Volgens een onuitgesproken regel mogen vrouwen in Gaza na hun puberteit niet fietsen

De 28-jarige journaliste Asmaa Al-Ghoul besloot in een opwelling mee te gaan met een rondleiding te fiets door Gaza. Alhoewel er geen wet is die vrouwen in Gaza verbiedt te fietsen, houden de meesten zich wel aan de regel. Hamas stelt steeds meer eisen aan de manier waarop vrouwen zich hier in het openbaar gedragen. De fietstocht leverde dan ook de nodige problemen op.

Drie van Al-Ghoul’s internationale vrienden wilden van de aan Egypte grenzende plaats Rafah naar Gazastad fietsen. Al-Ghoul was benieuwd naar de reacties van de inwoners van de omgeving. Ondanks een aantal incidenten zegt de 28-jarige journaliste verrast te zijn dat de meeste mensen vriendelijk waren. In Gaza wordt van vrouwen verwacht dat ze na hun puberteit niet meer fietsen.

Tijdens de tocht kregen de fietsers te maken met twee vervelende incidenten. Een groep jonge mannen op motorfietsen achtervolgden hen en beweerden van Hamas-politie te zijn. De fietsers hielden hierop een politiebusje aan en beklaagden zich over de achtervolging, waarop de jongens door de politie zijn weggestuurd.

Bij het tweede incident werden de fietsers wederom achtervolgd door mannen op motorfietsen. Doordat de mannen rakelings langs de fietsers scheerden, werd het viertal gedwongen te stoppen. De mannen spuugden hierop in het gezicht van de journaliste en sloegen haar vriendin op de rug.

Al met al noemt de journaliste de tocht toch geslaagd. De inwoners waren vriendelijk en gastvrij, aldus Al-Ghoul. Twee maal kreeg het viertal te maken met technische problemen en werd het gastvrij ontvangen door omwoners, die hen hielpen met het plakken van banden. Geen van de omstanders vond het vreemd dat de vrouw fietste.
Asmaa Al-Ghoul protesteert al langer tegen het steeds strictere optreden van Hamas. In 2009 besloten zij en een vriendin te gaan zwemmen zonder algehele bekleding. Hamas-officieren arresteerden daarop vijf van haar mannelijk vrienden en noemden haar gedrag ‘onrespectabel’.

France24: Palestinian woman breaks taboo to cycle across Gaza strip 

The Guardian: Hamas patrols beaches in Gaza to enforce conservative dress code

cc-foto: Joel Bombardier

Geef een reactie

Laatste reacties (12)