Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Journalisten aangevallen tijdens Rwanda Day in Amsterdam

  •  
05-10-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
rwanda_300_01.jpg
Rwandese 'supporters' president pakken telefoons journalisten af
Tijdens een bijeenkomst in de Amsterdamse RAI die werd bezocht door de omstreden Rwandese president Paul Kagame zijn kritische journalisten belaagd door Rwandese mannen, vermoedelijk ageneten van de veiligheidsdiensten. Van een Nederlandse journaliste die nauwe contacten onderhoudt met de oppositie is een iPhone afgepakt. Ze vreest voor de gevolgen voor haar bronnen en vraagt minister Koenders om hulp.
Rwanda Days worden over de hele wereld georganiseerd door de overheid van de Afrikaanse staat. Op de bijeenkomst in de RAI kwamen duizenden mensen af. Critici van president Paul Kagame, onder wiens gezag duizenden burgers zijn gedood, waren niet welkom. Kritische journalisten evenmin. De Nederlandse journaliste Anneke Verbraeken, onder meer werkzaam voor Vrij Nederland, stond daarom buiten toe te kijken. Honderden mensen demonstreerden tegen Kagame maar er stond ook een club aanhangers geestdriftig met vlaggen te zwaaien. Toen ze een foto van hen wilde maken, stormden er meteen een aantal potige kerels op haar af, vermoedelijk leden van de staatsveiligheidsdienst. Het werd haar verboden beelden te maken. Dat was op zich al brutaal omdat het ging om een bijeenkomst op de openbare weg en journalisten hun werk daar mogen doen zonder toestemming te hoeven vragen. Kort daarop werd Verbraeken herkend door een van de mannen, schrijft ze op haar weblog
RTEmagicC_kagame_300.jpg
Daarop werd de sfeer nog dreigender. Ik was immers iemand met de intentie hun feestje te bederven, zo werd er al de hele ochtend getwitterd. Eerder al was mij als gewone bezoeker, de toegang geweigerd. (…) Toen ik bleef vragen wie de heren waren om mij te verbieden foto’s te nemen, werden ze handtastelijk. Een van hen duwde me op de grond, terwijl een ander mijn telefoon uit mijn hand sloeg en er mee tussen zijn wit en blauw gepette landgenoten verdween. Houdt de dief riep ik nog, maar ik wist dat ik mijn telefoon voor de laatste keer in mijn handen had gehad.
In een brief aan minister Koenders , die morgen een ontmoeting heeft met Kagame, vraagt ze om hulp: 
Het materiele verlies is niet belangrijk, wel dat er wellicht informatie op mijn iPhone staat die mensen in Rwanda kan schaden. Daarom wil ik u vragen op een of andere manier te bezien hoe deze mensen beschermd kunnen worden. Een lijstje met namen kan ik u doen toekomen. Ik hoef u niet uit te leggen hoe het regime omgaat met tegenstanders. Daarnaast wil ik bij u een klacht indienen over de organisator – de Rwandese ambassade in Den Haag – wat betreft het optreden van de Rwandese ordedienst. Zij maakten van Amsterdam een onvrije stad waar de persvrijheid werd geschonden, door mores te hanteren die in ons land niet gebruikelijk zijn.
Verbraeken was niet de enige journalist die werd geïntimideerd in de hoofdstad. De Belgische journalist Peter Verlinden schrijft op zijn Facebook-pagina :
Ook wij werden uitvoerig gefotografeerd door de Rwandese veiligheidsdiensten en luidop, tegenover de Nederlandse politie, bestempeld als ‘tegenstanders’. Ik heb mij moeten verantwoorden bij de politie en heb uitgelegd dat wij werken voor de Belgische openbare omroep. De Nederlandse politie heeft zijn job correct gedaan. Het is de eerste keer dat ik in Europa dit soort situatie meemaak.
Een Rwandese journalist van  Radio Itahuka kreeg klappen van de Kagame-aanhangers. Ook hij raakte zijn telefoon kwijt. President Kagame ging maandag op visite bij koning Willem-Alexander.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.