Laatste update 17:32
20

Journalisten de straat op voor vrijlating Robert Bas

Update:

De meervoudige raadkamer van de rechtbank heeft besloten dat de gijzeling van journalist Robert Bas onterecht was. Hij is in vrijheid gesteld. Meer bij de NOS.

Eerder:
Een opvallend hoge opkomst bij een in allerijl georganiseerde demonstratie bij het gerechtsbouw in Rotterdam. De exacte omvang van het protest is lastig vast te stellen omdat de journalisten zowel demonstreerden als aan het werk waren. Tientallen journalisten namen, aanvankelijk wat onwennig, deel aan een tocht rond het gebouw. Er werd kort gescandeerd ‘Laat Robert Vrij!’ en met een woordvoerder van de rechtbank gesproken. De demonstratie verliep rustig en er hebben zich geen incidenten voorgedaan, melden media dan normaal gesproken.

De journalisten protesteren tegen het in gijzeling nemen van NOS-verslaggever Robert Bas. De rechter-commissaris heeft tot de zeer opmerkelijke maatregel besloten om Bas er toe te dwingen de naam van een bron prijst te geven.

Rijnmond meldt:

De demonstratie, onder het motto ‘Free Robert Bas’, is een initiatief van NRC-journalist Marcel Haenen. Hij sprak de demonstranten toe en had het over ‘magistratelijk machtsmisbruik’. De groep liep vervolgens een rondje om de rechtbank ’n de hoop dat de rechters ons zien en horen’. Bas is door de rechter-commissaris in gijzeling genomen omdat hij weigert als getuige in een strafzaak vragen te beantwoorden. Hij beroept zich op zijn verschoningsrecht omdat hij een bron wil beschermen. Het geven van antwoorden kan leiden tot een gevaarlijke situatie voor zowel de bron als voor hem, zo heeft Bas verklaard.

De NOS schrijft:

Initiatiefnemer Marcel Haenen merkt dat bronnen steeds vaker alleen nog maar anoniem verklaringen willen afleggen. “Als je dat dan niet kan garanderen omdat de rechter je alsnog dwingt om meer opening van zaken te geven, dan kun je je werk niet goed doen.” Verder ziet Haenen dat de overheid aan de ene kant zegt dat ze vrijheid van nieuwsgaring en bescherming van bronnen belangrijk vindt, maar tegelijkertijd klokkenluiders afluistert of op non-actief zet. “Ook dat maakt het werk van de journalist steeds moeilijker, zeker voor onderzoeksjournalisten”, zegt Haenen.

Vrijdagmiddag om 13:30 wordt bekendgemaakt of Bas nog langer wordt vastgehouden.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)