Laatste update 23:30
24

Journalisten en columnisten komen op voor bedreigde collega’s

NRC publiceert vanavond een steunbetuiging en solidariteitsoproep aan collega’s en burgers, waarin zij zich uitspreken tegen de vloedgolf aan racistische bedreigingen die zwarte vrouwelijke columnisten als Clarice Gargard en Seada Nourhussen ten deel zijn gevallen en waarmee geprobeerd wordt om hen de mond te snoeren. De verklaring werd ondertekend door meer dan 60 publicisten, onder wie Sheila Sitalsing, Rosanne Hertzberger, Margriet Vroomans, Bert Wagendorp, Jaap Tielbeke, Joshua Livestro en Harriet Duurvoort. Zij schrijven:

Wij, journalisten en opiniemakers, zijn hierdoor geschokt. In een vrije, democratische samenleving moet de vrijheid van meningsuiting verdedigd worden tegen intimidatie. Dit geldt niet alleen voor de meerderheid. Individuen die tot minderheidsgroepen behoren hebben evenveel recht op die vrijheid van meningsuiting. Bedreigingen en continue campagnes van haat maken vrij spreken onmogelijk. Het is belangrijk te erkennen dat het hatelijke, racistische en beledigende commentaar op het werk van Nourhussen en Gargard niet slechts een reactie is op wat zij zeggen, maar vooral op wie het zegt: op het feit dat zij het zijn, twee zwarte vrouwen.

Volgens de journalisten en columnisten wordt de samenleving beschadigd door dergelijke haatcampagnes en is het zaak dat zij, politici, maar ook gewone burgers, stelling nemen tegen dit verwerpelijke en gevaarlijke gedrag:

Wij kunnen niet zwijgen over het psychische en verbale racistische geweld waarmee collega’s in het maatschappelijke debat te maken krijgen. Wie zwijgt stemt toe.

Eerder vanavond leek minister van Justitie Grapperhuis daar in elk geval gedeeltelijk gehoor aan te geven, door te verklaren dat hij graag een aantal van die dreigers zou willen vervolgen ‘om een voorbeeld te stellen’.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)