Laatste update 12:44
3

Journalisten bezorgd over uitreisbeperking naar terreurgebieden

Dinsdag werd een wetsvoorstel van minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) goedgekeurd, dat voorschrijft dat journalisten (en hulpverleners die niet onder het Rode Kruis vallen) voortaan goedkeuring van het ministerie van Justitie en Veiligheid moeten vragen voordat zij naar terreurgebieden mogen afreizen. Als de Eerste Kamer het voorstel bekrachtigt, is elke Nederlander die voortaan naar een dergelijk gebied afreist zonder toestemming van de overheid strafbaar.

Een amendementsvoorstel van GroenLinks om hulpverleners en journalisten vrij te stellen van de meldplicht haalde geen meerderheid, net als het D66-voorstel waaronder perskaarthouders zich pas achteraf zouden hoeven te melden. Alleen Rode Kruis-medewerkers mogen nog zonder melding vooraf uitreizen naar gebieden die onder controle staan van een terreurorganisatie.

Journalisten zijn bang dat de persvrijheid hiermee geweld wordt aangedaan, doordat journalisten van te voren geregistreerd worden door de overheid. Ook wordt gevreesd voor de veiligheid van journalisten en correspondenten die grote risico’s lopen met het werk dat zij doen.

Afbeelding: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (3)