28

Journalisten slepen Europees Parlement voor de rechter

Internationaal team van journalisten eist inzage in buitensporig uitgavenpatroon van Europarlementariërs

Het Europees Parlement wordt voor de rechter gesleept door een team van journalisten uit alle landen van de Europese Unie. Het team spant een zaak aan bij het Europese Hof van Justitie, omdat het Parlement weigert inzage te geven in het bestedingspatroon van Europarlementariërs wanneer het om de toelage gaat die zij naast hun salaris ontvangen.

Dat meldt de NOS, die ook bij het project betrokken is. De journalisten hadden elk voor hun eigen land al verzoek tot openbaarmaking gedaan op basis van de Wet openbaarheid van bestuur. Dat werd echter in september afgewezen, onder meer vanwege privacybescherming. 

De 751 Europarlementariërs ontvangen naast hun maandelijkse salaris, ook diverse toelagen voor algemene kosten, reis- en dagvergoedingen en om medewerkers te betalen. In 2014 kostten de parlementariërs zo’n 474 miljoen euro, meer dan 25 procent van de totale begroting. Het Parlement besteedt maandelijks alleen al 3,2 miljoen euro aan “algemene kosten”, zonder ook maar enig toezicht op die uitgaven. Al eerder werden pogingen ondernomen om verbeterde controle op de uitgaven in te stellen, maar dit is tot nu toe steeds door de Europarlementariërs zelf weggestemd. 

cc-beeld: EEAS

Geef een reactie

Laatste reacties (28)