Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jouw mobiele batterij draait op kinderarbeid

  •  
19-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
793 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-01-19-om-15.39.24
Niet alleen het monteren van je smartphone gebeurt onder mensonterende omstandigheden
Grote bedrijven als Apple, Samsung en Sony krijgen het niet voor elkaar te controleren dat hun gebruikte grondstoffen uit de Democratische Republiek Congo (DRC) vrij van kinderarbeid is. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van Amnesty International en Afrewatch.
Het rapport heeft de verkoop van kobalt, gebruikt in lithium-ion batterijen van de elektronicareuzen, getraceerd. Het materiaal blijkt afkomstig uit mijnen waar niet alleen volwassenen, maar ook kinderen van soms pas zeven jaar oud onder levensgevaarlijke omstandigheden werken. De meeste van hen maken elke dag lange uren en werken zonder uitrusting die beschermt tegen long- en huidziekten.
‘De dure winkeletalages en de marketing van state of the art technologieën staat in schril contrast met kinderen die zakken met rotsstenen sjouwen, en mijnbouwers die in smalle zelfgemaakte tunnels het risico lopen op permanente beschadiging van de longen’, aldus Mark Dummett, Amnesty’s Business & Human Rights-onderzoeker.
"‘Miljoenen mensen profiteren van de nieuwe technologieën maar vragen zich niet af hoe iets wordt gemaakt. Het is de hoogste tijd dat de grote merken verantwoordelijkheid nemen voor het winnen van de grondstoffen in hun lucratieve producten.’"
Tussen 2014 en 2015 zijn in het zuiden van de DRC minstens tachtig mijnwerkers om het leven gekomen. Dat aantal ligt volgens Amnesty waarschijnlijk vele malen hoger, maar het echte dodencijfer is onbekend, omdat veel ongevallen niet worden vermeld en lichamen gewoon onder het puin blijven liggen.
Amnesty sprak met kinderen die vertelden dat ze tot twaalf uur per dag in de mijnen werken en zware ladingen moeten sjouwen. Daarmee verdienen ze hooguit tussen één en twee dollar per dag. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef werkten in 2014 ongeveer veertigduizend kinderen in mijnen in het zuiden van de DRC, veel van hen in kobaltmijnen.
Paul (14 jaar), is wees en werkt vanaf zijn twaalfde in de mijnen. Hij vertelde aan onderzoekers dat hij voortdurend ziek is als gevolg van het lang onder de grond zijn.
"Ik bracht vaak 24 uur per dag in de tunnels door. Ik arriveerde ‘s ochtends en vertrok pas weer de volgende ochtend. Mijn pleegmoeder wilde me naar school sturen, maar mijn pleegvader was ertegen. Hij buitte me uit me en liet me in de mijn werken."
Amnesty en Afrewatch vinden het onvoorstelbaar dat bedrijven met miljardenwinsten als Apple, Samsung en Sony zogenaamd niet in staat zijn een goede controle op arbeidsomstandigheden uit te voeren. De organisaties roepen de multinationals dan ook op dringend werk te maken van hun toezicht en transparanter te zijn over hun toeleveranciers en ook daarmee harde afspraken te maken.
‘Zodra mensenrechtenschendingen geconstateerd zijn moeten bedrijven niet simpelweg de handelsrelatie verbreken met een toeleverancier of een embargo voor de DRC instellen. Ze moeten ook corrigerende maatregelen nemen voor de mensen die lijden en van wie de mensenrechten geschonden zijn,’ aldus Amnesty.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.