38

JPMorgan Chase sluit miljardendeal met Amerikaanse justitie

Bank handelde in besmette hypotheken ... Topman maant medewerkers informatie achter te houden 

JPMorgan Chase, de bank die besmette hypotheken doorverkocht en daarmee de wereldwijde financiële crisis in gang zette, heeft een deal gesloten met de Amerikaanse justitie. De bank moet 13 miljard dollar (9,5 miljard euro) betalen. Het is in zijn soort de grootste deal uit de Amerikaanse geschiedenis.

Jamie Dimon, CEO of JPMorgan ChaseDe deal betekent niet automatisch dat de bank ontkomt aan vervolging voor criminele activiteiten. Dat was wel een eis van de bank maar de autoriteiten hebben hun poot stijf gehouden. De grootste bank van de Verenigde Staten wordt van een hele reeks fraudezaken verdacht, uiteenlopend van smeergeldpraktijken in China tot betrokkenheid bij het Libor-schandaal. In maart werd uit onderzoek van het Amerikaanse parlement duidelijk dat topman Jamie Dimon medewerkers opdroeg informatie achter te houden voor toezichthouders van de regering.

JPMorgan heeft voor de financiële crisis hypotheekverstrekkers als Fannie Mae en Freddie Mac voor 33 miljard dollar aan hypotheken verkocht die later besmet bleken. Het geld zal onder meer gebruikt worden om een vergoeding uit te keren aan slachtoffers van de praktijken van de machtige bank.

De deal is overigens nog niet officieel bekend gemaakt. Zondag zou de afronding van de afspraken plaatsvinden.

The Guardian: JP Morgan Chase on the verge of $13bn deal over bad mortgage loans

cc-foto’s: Steve Jurvetson

Geef een reactie

Laatste reacties (38)