Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

JPMorgan Chase sluit miljardendeal met Amerikaanse justitie

  •  
20-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
jpmorgan_300_01.jpg
Bank handelde in besmette hypotheken ... Topman maant medewerkers informatie achter te houden 
JPMorgan Chase, de bank die besmette hypotheken doorverkocht en daarmee de wereldwijde financiële crisis in gang zette, heeft een deal gesloten met de Amerikaanse justitie. De bank moet 13 miljard dollar (9,5 miljard euro) betalen. Het is in zijn soort de grootste deal uit de Amerikaanse geschiedenis.
De deal betekent niet automatisch dat de bank ontkomt aan vervolging voor criminele activiteiten. Dat was wel een eis van de bank maar de autoriteiten hebben hun poot stijf gehouden. De grootste bank van de Verenigde Staten wordt van een hele reeks fraudezaken verdacht, uiteenlopend van smeergeldpraktijken in China tot betrokkenheid bij het Libor-schandaal. In maart werd uit onderzoek van het Amerikaanse parlement duidelijk dat topman Jamie Dimon medewerkers opdroeg informatie achter te houden voor toezichthouders van de regering.
8362210873_09d8f76f55_m
JPMorgan heeft voor de financiële crisis hypotheekverstrekkers als Fannie Mae en Freddie Mac voor 33 miljard dollar aan hypotheken verkocht die later besmet bleken. Het geld zal onder meer gebruikt worden om een vergoeding uit te keren aan slachtoffers van de praktijken van de machtige bank.
De deal is overigens nog niet officieel bekend gemaakt. Zondag zou de afronding van de afspraken plaatsvinden.
cc-foto’s:  Steve Jurvetson

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.