Laatste update 20:37
36

JSF dreigt wéér, nóg duurder te worden

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) maakte onlangs bekend dat de 37 JSF-straaljagers die het kabinet wil aankopen, waarschijnlijk duurder zal uitpakken dan van tevoren begroot. Dit vanwege de dure dollar. Maar hoeveel duurder exact, laat Hennis vooralsnog in het midden, omdat het pas in de ‘verre toekomst’ gevolgen zou hebben. Maar daan neemt de Algemene Rekenkamer geen genoegen mee. De minister moet opener zijn over de risico’s van het project, aldus de Rekenkamer.

Hennis doet namelijk alsof de financiële gevolgen in de toekomst pas voelbaar zullen zijn, terwijl in deze kabinetsperiode al een bedrag moet worden overgemaakt naar de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin. De Rekenkamer schrijft dan ook:

Het is echter een onjuist idee dat het risico pas op termijn speelt.

De Rekenkamer wil dan ook van de minister weten of de dollarkoers gevolgen zal hebben voor het aantal JSF’s dat het kabinet zal aanschaffen. Het aantal van 37 is volgens de Rekenkamer een minimum, omdat bij dit aantal al slechts vier JSF’s ingezet kunnen worden in internationale missies.

Het kabinet heeft een budget van 4,5 miljard euro voor de aanschaf van de JSF’s. Hennis beweert dat er nog een potje is voor eventuele tegenvallers. NOS schrijft hierover:

De minister herhaalt dat ze niet van plan is om nu in te grijpen, omdat het abrupte, ingrijpende maatregelen vergen, terwijl het onzeker is of die uiteindelijk nodig zullen zijn. Ook laat ze weten dat er mogelijk een potje kan worden ingezet dat gereserveerd is voor tegenvallers bij de ontwikkeling van het toestel. De Rekenkamer zegt dat het geld daar niet voor is bedoeld.

cc-foto: Samuel King Jr.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)