76

‘JSF is onbetaalbaar’

Verrassing? Niet echt ... Gebruikskosten Joint Strike Fighter zijn volgens Amerikaanse Rekenkamer 'niet betaalbaar'

Je zou haast denken dat het nieuws gerecycled wordt, maar dat is niet zo. De prijs van de JSF komt wederom hoger uit dan verwacht. Kleine nuance: het is niet de aankoopprijs die hoger is, maar het zijn de gebruikskosten. De Amerikaanse Rekenkamer en het Pentagon noemen de kosten voor het gebruik zelfs ‘niet betaalbaar’.

Minister Jeanine Hennis schrijft aan de Tweede Kamer:

Op grond van de huidige aantallen zal de jaarlijkse totale exploitatie van de JSF zo’n 60 procent duurder zijn dan de exploitatiekosten van de huidige Amerikaanse jachtvliegtuigen.

De Amerikaanse krijgsmacht is nu gedwongen langer door te vliegen met de huidige jachtvliegtuigen, terwijl het Pentagon onderzoek hoe de kosten verlaagd kunnen worden. Hennis zegt de bezorgdheid te delen van de Amerikaanse autoriteiten over de hoge kosten. Later dit jaar moet het kabinet een besluit nemen over de aanschaf van een opvolgen van de F-16, de huidige straaljager.

Na een gesprek met deskundigen van denktanks Clingendael en het Hague Centre for Strategic Studies zei Ronald Vuijk, defensiewoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer, dat zijn partij ermee kan leven als er 30 tot 36 JSF’s worden aangeschaft. Hij benadrukt wel dat hij niet ‘rücksichtslos’ pleit voor de JSF. Als Defensie met een ander toestel komt, kan hij er ook mee leven.

Voormalig minister van Defensie, Hans Hillen, ging nog uit van de aankoop van 56 JSF’s. Volgens het oorspronkelijke plan zouden er 80 JSF’s worden aangeschaft.

NOS: Gebruikskosten JSF veel hoger

Geef een reactie

Laatste reacties (76)