59

JSF: JA/ NEE/ GEEN IDEE

Doorstrepen wat niet van toepassing is

Wanneer Nederland zich terugtrekt uit het JSF-project levert dat vooral veel onzekerheden op. Dat zegt de Algemene Rekenkamer in een rapport naar aanleiding van het onderzoek naar de JSF als mogelijke vervanger van de F-16.

Woensdagochtend meldt de krant van Wakker Nederland, de Telegraaf, dat doorgaan met de JSF goedkoper is dan ons nu terugtrekken. Per saldo is het volgens de krant minimaal 150 miljoen euro goedkoper voor de staatskas dan ermee stoppen. Volgens de Rekenkamer levert de JSF namelijk in ieder geval 265 miljoen euro op. De kosten voor het gevechtsvliegtuig bedragen ten minste 405 miljoen euro, maar daar komt nog een onbekend bedrag bovenop.

De Tweede Kamer riep het kabinet in juli vorig jaar op zich terug te trekken uit de ontwikkel- en testfase van de JSF. Reden hiervoor zijn de alsmaar stijgende kosten en de tegenvallende prestaties van het toestel. Demissionair minister Hans Hillen liet om aan de Kamer tegemoet te komen de kosten door de Rekenkamer doorrekenen.

Deze concludeert nu dat op een later moment een vliegtuig kopen betekent dat er langer doorgevlogen moet worden met verouderde F-16’s, tegen oplopende kosten en minder inzetbaarheid. Alleen meedoen met het ontwikkelen van het toestel en de testfase van de JSF zou per saldo vooral nadelen hebben.

Wanneer het kabinet besluit door te gaan met het testen van de JSF en de aankoop van de vliegtuigen, moeten de huidige doelstellingen bij Defensie wel worden gewijzigd, aldus de Rekenkamer. Hillen erkent deze conclusie en wil, vanwege het budget, het aantal vliegtuigen dat gekocht wordt verlagen van 85 naar 56 JSF’s. ‘Slechts’ 56 vliegtuigen houdt in dat de Luchtmacht minder en kortere missies kan uitvoeren dan nu. 

Het JSF-programma ligt ook op tafel bij de formatieonderhandelingen. Rutte is een voorstander van het toestel, terwijl de PvdA er liever vanaf wil. In een reactie op de uitkomsten van de Rekenkamer zei PvdA-leider Diederik Samsom dan ook:

Dit is een heftig rapport met relevante informatie. Daar gaan we goed naar kijken, ook hier binnen.

Tot nu toe heeft Nederland al 1,2 miljard euro uitgegeven aan de ontwikkeling van de JSF. Vanwege de opgelopen vertraging moet Nederland ook nog eens 334 miljoen euro investeren in onderhoud van de huidige F-16’s.

cc-foto: US Air Force

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (59)