120

JSF te luid? Dat is ‘de sound of freedom’

PvdA geeft groen licht voor aanschaf nieuw gevechtsvliegtuig ... Minister van Defensie Hennis belooft dat geluidsnormen niet worden aangepast

De JSF zal moeten voldoen aan de huidige geluidsnormen voor straaljagervluchten. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) woensdagavond toegezegd in de Tweede Kamer. De PvdA gaf deze avond groen licht voor de aanschaf van het toestel, maar dwong samen met andere partijen af dat er frequente geluidsmetingen komen.


De minister zei begrip te hebben voor de zorgen van omwonenden van de luchtmachtbases Leeuwarden en Volkel, waar de toestellen worden gestationeerd. Dat schrijft het Nederlands Dagblad vanavond. Persoonlijk ziet Hennis het van een andere kant:

Maar ik heb ook wel eens gezegd: je kunt het geluid ook zien als de sound of freedom.

De Tweede Kamer debatteerde woensdag de hele dag over de aanschaf van de JSF. PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink wilde eerder op de dag nog niet onomwonden zeggen dat haar partij akkoord ging met de aanschaf van de JSF. Ze had nog veel vragen voor Hennis. “Voor de bühne”, zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk, aangezien de PvdA uiteindelijk toch zou instemmen.

Kosten
De PvdA, maar ook SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en PVV vrezen dat de kosten van de JSF hoger zullen uitvallen dan de geraamde 4,5 miljard euro en dat daardoor minder toestellen kunnen worden aangeschaft. In eerste instantie zouden voor dat bedrag 85 toestellen worden gekocht, schrijft nieuwssite NU.nl. Ook de Algemene Rekenkamer oordeelde dat Hennis de inzet van 37 toestellen helemaal niet zo stellig kan beloven. Hennis benadrukte, net als minister Dijsselbloem van Financiën, dat er niet meer dan 4,5 miljard zal worden uitgegeven.

Banen
Een voorwaarde die de PvdA altijd heeft willen stellen voor aanschaf van de JSF is de garantie van werkgelegenheid. De PvdA eist een verdubbeling van de werkgelegenheid, die op dit moment is berekend op 420 banen volgend jaar. Waarop oud-GroenLinks leider Femke Halsema Twitterde:

Minister Kamp van Economische Zaken heeft steeds gezegd dat hij geen garanties kan geven. Maar volgens de minister zal het toestel Nederland 110.000 tot 140.000 arbeidsjaren opleveren tot 2065. Dit komt volgens Kamp volgend jaar al neer op 1000 arbeidsjaren. De JSF zou Nederland tussen de 8 en 10 miljard euro aan opdrachten oplevert tussen nu en 2045. Daar komt nog eens 16 tot 20 miljard euro bovenop in de periode tot 2065, aldus NU.nl.

Kernwapens
Hennis zei verder dat het niet de bedoeling is dat de Nederlandse JSF’s met kernwapens gaan vliegen. Dat de JSF dit kan, is geen is geen reden geweest voor het kabinet om voor het toestel te kiezen. “Nee in hoofdletters”, zei Hennis.

NU.nl: Hennis: niet meer geluidsoverlast door JSF

Nederlands Dagblad: PvdA geeft groen licht voor JSF

Geef een reactie

Laatste reacties (120)