1

JSF wordt weer duurder

Britten kopen minder toestellen, dus schiet stuksprijs richting 120 miljoen euro

De prijs van de Joint Strike Fighter schiet waarschijnlijk nog verder omhoog. Engeland denkt er namelijk over om in plaats van 138 slechts vijftig toestellen aan te schaffen. Als er minder toestellen worden besteld, wordt de prijs per stuk hoger.

sitestat
Dit zegt defensiespecialist Ko Colijn van Clingendael dinsdag in EénVandaag.

Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA), deze week op bezoek bij JSF-bouwer Lockheed Martin in Dallas, noemde het gerucht in de uitzending ‘uit de lucht gegrepen’, ook al hebben The Guardian en The Times erover bericht. Het Britse ministerie van Defensie zou hem hebben laten weten dat er helemaal geen plannen zijn om minder vliegtuigen te bestellen.

Door minder orders zou de prijs per toestel volgens Colijn op kunnen lopen tot 120 miljoen euro per toestel. In plaats van 85 toestellen zouden met hetzelfde geld dan nog maar veertig toestellen kunnen worden gekocht.

De Tweede Kamer neemt volgend jaar een besluit over de deelname aan de testfase van de F35, zoals de JSF officieel heet. In afwachting van dat besluit mag Lockheed Martin wel alvast een eerste testtoestel bouwen, zodat Nederland bij een positief besluit nog tijdig mee kan doen aan de testfase. In 2012 valt het definitieve besluit over de opvolger van de F16.

Geef een reactie

Laatste reactie