17

Jubelstemming bij PVV-fractie na ‘minder Marokkanen’

Dissident klapt uit de school: meerderheid PVV-Kamerleden alleen loyaal aan Wilders voor het geld

Volgens Tweede Kamerlid Roland van Vliet (oud-PVV) verkeerde de PVV-fractie daags na het beruchte ‘minder Marokkanen’-incident in een jubelstemming. Dat heeft hij gezegd in een interview met Elsevier.

Volgens Van Vliet trok een feestende PVV-fractie zich terug in een zaaltje op de beveiligde gang in het Kamergebouw: 

Gelach en gejoel. De PVV had de gemeenteraadsverkiezingen niet gewonnen, maar door die minder Marokkanen-uitspraak waren ze goed geluimd.

De uitspraken waren voor Van Vliet de druppel die de emmer deed overlopen, nadat hij zijn partij steeds verder zag radicaliseren:

Wat komt er na de Marokkanen? Wordt dan een joelend publiek opgehitst met ‘minder Turken’? Roept de PVV dat kinderen met een downsyndroom van de basisscholen af moeten? Op de ladder van het geweten wilde ik niet verder afdalen.

Evenals andere dissidenten schetst Van Vliet het beeld van een disfunctionele fractie waar wantrouwen en machtspolitieke spelletjes de overhand hebben:

Bespreken fractieleden iets met elkaar zonder dat Geert het weet, dan is het meteen een samenzwering tegen hem.

Partijleiders Geert Wilders schat zelf in dat de ‘harde kern’ van loyale Kamerleden goed is voor slechts 5 tot 8 Kamerzetels. Van Vliet zegt dat Wilders dat gegeven gebruikt om de fractieleden onder druk te zetten om zich aan hem te conformeren. De 11 resterende PVV-parlementsleden zouden louter om financiële redenen loyaal aan Wilders blijven: 

Sommigen hebben zo’n duur appartement, die gaan zonder Kamerzetel failliet. Zo wordt het enige doel van de PVV zichzelf in stand houden.

De Volkskrant bericht vandaag dat de PVV-fractie zich ‘terugtrekt’:

Met het vertrek van Harm Beertema uit de tijdelijke commissie ict is ook het laatste PVV-Kamerlid uit het onderzoeks- en enquêtecircuit van de Tweede Kamer verdwenen. Partijleider Wilders lijkt zich met zijn gehavende ploeg terug te trekken achter de oude linies, waarin de Kamer louter het vehikel is om politieke stellingnames wereldkundig te maken. Het parlementaire handwerk is van ondergeschikt belang.

cc-foto: Johan van Velzen

Geef een reactie

Laatste reacties (17)