Laatste update 23:40
19

Juf Kiet bij DWDD over haar vluchtelingenkinderen

Bij De Wereld Draait Door werd aandacht besteed aan de documentaire Juf Kiet, over een basisschool lerares die lesgeeft aan een klas vol vluchtelingen, om ze te laten wennen aan Nederland en te helpen om over te schakelen naar het Nederlandse schoolsysteem.

De documentaire levert indringende portretten op, niet alleen van juf Kiet (Kiet Engels) zelf, maar ook van de kinderen. De documentairemakers maakten de keuze om alles op ooghoogte van de kinderen te filmen, waardoor het verhaal vanuit hun perspectief verteld wordt. Er is geen commentaarstem of voice-over, dus de film laat alleen het verhaal van de kinderen zien door te tonen wat ze meemaken en hoe ze met elkaar en hun juf omgaan.

De kinderen spreken onderling Arabisch, maar leren Nederlands van hun lerares. Zij begrijpt hun taal niet, maar weet hen toch naadloos aan te voelen.

Juf Kiet breekt tijdens de uitzending een lans voor haar leerlingen, en voor de vele andere vluchtelingenkinderen. Die kinderen verdienen de tijd om te wennen, die verdienen onderwijs. Want zoals Kiet zegt: ‘dat recht hebben ze’.

Als je weet dat alleen al zes miljoen Syrische leerlingen al jarenlang geen onderwijs hebben gehad, dertien miljoen Noord-Afrikaanse kinderen en kinderen uit het midden oosten geen onderwijs hebben op dit moment, je kunt niet wegkijken. Die kinderen zijn er, die moet je opnemen. En die moet je gewoon een kans geven.

Ze geeft ook een paar tips voor docenten in het reguliere onderwijs, waar deze vluchtelingenkinderen bij in de groep komen: ‘Zet je westerse bril af. Zet ze niet langs de Nederlandse lat, want dat gaat bij deze kinderen niet werken. Kijk vooral naar de talenten van deze kinderen.’

De documentaire Juf Kiet is genomineerd voor een Gouden Kalf.

Bron: DWDD

 

Geef een reactie

Laatste reacties (19)