256

Julian Assange aangehouden in Londen

Zweeds OM acht uitlevering naar VS uitgesloten ... WikiLeaks-voorman vecht uitlevering aan

Julian Assange meldde zich om 09.30 (10.30 Nederlandse tijd) bij de Britse Politie. Hij is gearresteerd op aanvraag van de Zweedse autoriteiten voor de verdenking van verkrachting. Assange ontkent elke betrokkenheid van seksueel misbruik. Aan het eind van de middag moet de Wikileaks-leider al voor het Britse gerecht verschijnen. Dat meldt de BBC.

Assange’ advocaat Mark Stephens zegt tegen NBC News dat hij al in het onderhandelingsproces zit met de Britse politie om de benodigde ondervraging mogelijk te maken.
NBC: WikiLeaks founder Julian Assange arrested
BBC: Wikileaks founder Julian Assange arrested in London

Update 12:35

Om 15 uur Nederlandse tijd zal Assange voor de rechter verschijnen. Het is niet zeker dat Assange ook daadwerkelijk aan Zweden zal worden uitgeleverd. Zo werd in oktober 1998 de Chileense dictator in Londen aangehouden op basis van een arrestatiebevel van Spanje. Pinochet werd nooit uitgeleverd en mocht in maart 2000 op medische gronden terugkeren naar Chili.

Vanmiddag wordt er een video vrijgegeven waarop Assange een verklaring aflegt. Vooraf heeft hij aangekondigd dat zijn arrestatie zou leiden tot het loslaten van een ‘informatiebom’ op internet. Volgens bronnen zal dat nu niet gebeuren, meldt The Guardian.

Een woordvoerder van WikiLeaks stelt dat het vrijgeven van Cablegate-documenten gewoon volgens schema doorgaat en de arrestatie daar geen verandering in brengt.

Update 12:50

Assange is waarschijnlijk gearresteerd op basis van een Europees arrestatiebevel dat maandag is uitgevaardigd. De Britse autoriteiten verklaarden eerdere arrestatieverzoeken van Zweden ongeldig wegens onduidelijkheden en vormfouten,  meldt de BBC

Volgens WikiLeaks is de organisatie de afgelopen dagen 100.000 euro kwijtgeraakt aan financiële middelen omdat banken de tegoeden bevroren. Zo bevroor PayPal  60.000 euro aan donaties aan de Duitse Wau Holland stichting die WikiLeaks ondersteunt.

De Volkskrant: WikiLeaks-oprichter Julian Assange gearresteerd

Update 13:20

The Guardian heeft een uitgebreid achtergrondverhaal over de aanklacht tegen Assange. Hoewel hij in de media voortdurend wordt beschuldigd van ‘verkrachting’ is daar voor zover bekend naar Nederlandse maatstaven geen sprake van. Ook een van de ‘slachtoffers’ ontkent dat er sprake is van verkrachting, het zou het duo te doen zijn om de ‘houding van Assange tegenover vrouwen’. Twee vrouwen, beide vrijwilligers bij WikiLeaks, stapten naar de politie toen ze na zijn verblijf in Zweden ontdekten dat hij met allebei seks had gehad. In beide gevallen was er geen sprake van onvrijwillige seks. Maar door de uitwisseling van verhalen ontdekten de twee dat Assange bij de een geen condoom had gebruikt en bij de ander was doorgegaan met vrijen nadat het condoom gescheurd was. Daarop stapten ze naar de politie.

De zaak tegen Assange werd aanvankelijk geseponeerd door de Zweedse justitie maar kort daarop op last van hogere autoriteiten weer heropend. Volgens Assange zelf zit het Pentagon achter de aanklacht. Assange is overigens niet in staat van beschuldiging gesteld maar is gearresteerd om gehoord te worden als getuige.

Update 14:10 

Internet-provider Xs4all en hosting-provider Byte nemen wikileaks.nl over, meldt Webwereld.

Sinds vanochtend 9.00 uur draait Wikileaks.nl, een mirror van de omstreden klokkenluiderssite, in Nederland. Niet alleen het domeinnaam, maar ook de DNS-servers en de hosting van de site zelf zijn overgenomen door Byte. Die hoster nam het domeinnaam over van de Zoetermeerse registrar E-dot die zelf geen mirror van Wikileaks draaide en dit ook niet wil doen om andere klanten niet in gevaar te brengen. Byte zegt wel de capaciteit te hebben om een mirror aan te kunnen bieden.

Update 15:00

De site So Why Is WikiLeaks A Good Thing Again? zet op een rijtje wat WikiLeaks zoal onthuld heeft. Klik en refresh.

In de Australische krant The Australian zet WikiLeaks oprichter Julian Assange uiteen wat er niet klopt aan de vijandige reacties op de klokkenluiderssite. Hij spreekt van een nieuwe vorm van verslaggeving ‘wetenschappelijke journalistiek’ genaamd waarbij het publiek alle informatie kan controleren. Hij laakt de houding van de Australische regering inzake WikiLeaks die zich sterk laat leiden door de VS.

Update 15:15

The Guardian meldt dat Assange mogelijk wordt uitgeleverd aan de VS als hij naar Zweden wordt overgebracht. 

Update 16.00
De Tweede Kamer wil dat het kabinet een standpunt inneemt over de uitlevering van Assange. GroenLinks wil dat EU-minister afspreken dat ze niet meehelpen aan de uitlevering van Assange. Doen ze dit niet, dan werken ze mee aan de veroordeling van Assange. Dat meldt de NOS.

Update 16:20

Assange wordt niet op borgtocht vrijgelaten en moet de behandeling van zijn zaak in de cel afwachten, meldt de BBC. De volgende zitting is op 14 december. Assange heeft gezegd het verzoek tot uitlevering aan Zweden te zullen aanvechten.

Update 18.20

Hoofdaanklager Marianne Ny van het Zweedse Openbaar Ministerie in Gotenburg heeft dinsdag gezegd dat ze het uitgesloten acht dat WikiLeaksbaas Julian Assange aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. Dat meldt het Parool. ”Als iemand is aangehouden of gearresteerd op last van een Zweedse rechter, dan kan geen enkele Zweedse of buitenlandse overheid de verdachte zomaar komen ophalen”, zei Ny.

Update 20.00
GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil dat het kabinet bij de EU er op aandringt dat Europese landen niet meewerken aan uitlevering van Wikileaks oprichter Assange aan de VS, zolang een eerlijk proces daar niet gegarandeerd wordt. Dat meldt de website van de partij. Op dit moment zit een Wikileaks medeverdachte, de 23-jarige soldaat Bradley Manning, al lange tijd vast. Hij mag geen contact met wie dan ook; daarmee worden zijn mensenrechten geschonden.

VPRO
De VPRO host nu ook een mirror van WikiLeaks. Op zijn website meldt de omroep:

VPRO steunt Wikileaks en heeft besloten om ook een mirror van de klokkenluiders site te hosten. De reden is simpel: hoe meer kopieën er online staan, des te moeilijker is het om de informatie die Wikileaks aanbiedt uit de lucht te halen. Hiermee wil VPRO laten zien voorstander te zijn van het recht op informatievrijheid. Als Wikileaks uit de lucht gaat zal dat een groot verlies zijn voor de persvrijheid en de vrijheid op het web. VPRO wil benadrukken dat het aanbieden van deze informatie juist een taak is van de publieke omroep: de bevolking van relevante informatie voorzien.

De Tweede Kamer wil snel met de ministers van Buitenlandse Zaken en Veiligheid spreken over de aanhouding van Julian Assange. GroenLinks heeft steun gekregen voor een spoeddebat. Dat meldt RTL

The Guardian komt met een artikel waarin de achtergronden van aanklacht tegen Assange worden belicht: How the rape claims against Julian Assange sparked an information war

In Australië hebben prominenten een brief geschreven aan premier Julia Gillard waarin ze haar oproepen Assange in bescherming te nemen. Dat meldt de nieuwssite ABC: Open letter: To Julia Gillard, re Julian Assange

cc-foto: Espenmoe

Geef een reactie

Laatste reacties (256)