10

Supermarkt Jumbo verzamelt illegaal medische gegevens personeel

Een huisarts slaat alarm over de praktijken van supermarktketen Jumbo. Dat winkelbedrijf verzamelt medische gegevens onder vrijwilligers en sluist die stiekem door naar een extern bedrijf om te worden gebruikt voor de aanvraag van subsidies. Dat blijkt uit onderzoek van het consumentenprogramma Radar op NPO Radio 1. Radar schrijft:

Personeelsleden worden gevraagd voor een dossieronderzoek een enquête in te vullen waar ook medische vragen in staan. Wie in goed vertrouwen vertelt dat hij weleens last heeft gehad van psychische klachten krijgt een brief waarin verzocht wordt om een rapport of doktersverklaring aan te leveren. Als de medewerker niet meewerkt wordt er gedreigd met consequenties staat in de brief. Het gaat vooralsnog om vestigingen rondom Breda in de provincie Noord-Brabant.

De winkelketen zet medewerkers onder druk met de bewering dat ze wettelijk verplicht zijn medische gegevens af te staan maar die plicht bestaat helemaal niet.

Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat in deze zaak veel niet in de haak is en volgt de zaak. ‘Een werkgever mag niet op de stoel van de dokter gaan zitten. Hij mag geen informatie over je gezondheid verzamelen, niet delen en je mag uiteraard ook niet zonder een arts medische gegevens interpreteren.’ De AP zegt dat werkgevers werknemers moeten informeren waarom zij hun gegevens verzamelen. Jumbo reageert dat zij overtuigd zijn dat deze vestigingen ‘met de beste bedoelingen hebben gehandeld’. ‘Met de huidige druk op de arbeidsmarkt, kijkt deze ondernemer ook naar de mogelijkheid om medewerkers met een beperking aan te nemen. Het is zijn inzet om medewerkers met een beperking zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen in het werk.’ Radar ontdekte dat over die ondersteuning aan de medewerkers niets wordt verteld.

Omroep Brabant meldt naar aanleiding van de onthulling:

Jumbo zegt onderzoek te doen naar deze zaak. “Wij willen benadrukken dat het hier gaat om winkels van één individuele franchiser en deze handelswijze niet gebaseerd is op enig centraal beleid van Jumbo. We vragen nooit om medische gegevens van onze werknemers.” Het is niet voor het eerst dat deze franchisenemer in opspraak raakt. Eerder zou een vijftienjarig meisje zijn ontslagen bij de Jumbo in Etten-Leur vanwege het dragen van een hoofddoek.

cc-foto: Domien

Geef een reactie

Laatste reacties (10)